Herlige fløtegratinerte poteter ble en stor hit på 80-tallet. Fikk vi gjester stod det nesten alltid en eller annen stek på bordet med fløtegratinerte poteter til, og så ostekake eller banansplitt til dessert.

Nå ser vi fløtegratinerte poteter mest som en del av en større buffet til familiefest eller julebord- spesielt når maten er bestilt utenfra. Det er nemlig enkelt å lage fløtegratinerte poteter i store porsjoner, og det er enkelt å holde den varm. Dog er nok også mange som har klart å få seg en matforgiftning av å spise disse herlige fløtegratinerte potetene. Retten kan nemlig fort bli fordervet på grunn av fløten – spesielt når den skal holdes varm, men ikke blir varm nok.

Fløtegratinerte poteter med Mornaysaus

Den raske varianten er helt klart å kjøpe en pakke med oppkuttede poteter som du heller over i en smurt ildfast form med en pose saus og kanskje melk. Inn i i ovnen i ca. 20-25 minutter.

Disse potetskivene er forhåndstekte og trenger derfor ikke så mye tid. Hvit saus er en melke-/fløtesaus med en mild smak av ost, og inneholder både løkpulver og muskattnøtt.

Det er den raske varianten.

Fløtegratinerte poteter – Oppskrift

Men, men, men! Har du lyst til å jobbe litt mer for de fløtegratinerte potetene du skal spise, og samtidig få en bedre smak ved å lage dem fra bunnen, så er det det beste!

Fløtegratinerte poteter

Ingredienser for 4 personer

  • 900 g poteter
  • 2 løk – kan droppes hvis du ikke liker løk, eller byttes ut med purre.
  • Smør for å smøre formen med – og nei, du kan ikke bruke bakepapir istedet.
  • 1 fedd hvitløk – kan også droppes
  • 3 dl fløte – kan erstattes med 1½ dl fløte og 1½ dl melk for en lettere variant.
  • 1 knippe muskatt
  • Salt og pepper

Slik lager du fløtegratinerte poteter

  1. Sett ovnen på 180° C.
  2. Skrell og skjær potetene i skiver – ca. 7mm tykke – beklager, men det er den perfekte tykkelse
  3. Skjær løken i tynne skiver
  4. Fordel løken og potetene i en smurt ildfast form.
  5. Rør presset eller finhakket hvitløk, salt og pepper inn med melken
  6. Hell melken over i formen
  7. Dekk formen til med aluminiumsfolje før du steker den i ovnen i 1 time. Potetene skal være møre. Ønsker du en mørk stekeskorpe på potene tar du aluminiumsfoljen av de siste 5-10 minuttene.

Fløtegratinerte poteter med ost

Er du glad i ost, så strø ost over fløten. Dekk fortsatt til med aluminiumsfolje. Hvis du ikke dekker til med aluminiumsfolje risikerer du at det meste eller all  fløten fordamper, og potetene blir tørre. Ost på fløtegratinerte poteter er virkelig en fantastisk kombinasjon.

Server til stek

Som jeg skrev i begynnelsen så fikk vi ofte servert fløtegratinerte poteter til en stek på 80-tallet. Det kunne være oksestek, skinke, entrecote eller ribbe. Dette er fortsatt noe jeg er veldig glad i, ettersom stek og fløtegratinerte poteter er en god kombinasjon.

Oppvarming av fløtegratinerte poteter

Hvis du har fløtegratinerte poteter til overs, eller lager til flere dager, så kan du varme opp fløtegratinerte poteter uten at det trenger å være en helseskadelige risiko. Du må bare sørge for å avkjøle den raskt og varme den opp igjen til minst 75º C.

Få inspirasjon til andre oppskrifter med poteter du kan spise som tilbehør.

Velbekomme

Artikkelen er skrevet av Beate.
Om du har noen kommentarer eller andre henvendelser er du alltid velkommen til å kontakte oss på inesofie@godtnoe.no
Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Fløtegratinerte poteter
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)