Ribbe med sprø svor pleide å være noe jeg aldri fikk til. Fettranden ble rett og slett aldri sprø! Det finnes et hav av mer eller mindre gode råd til hvordan du får den fettranden sprø og knasende uten å bli hard. Hvilke som virker og hvilke som er den beste skal jeg ikke uttale meg om, men jeg vet nå hvordan man steker en ribbe med sprø fettrand.

Jeg bruker en oppskrift på ribbe jeg har fått av moren min – og ja, den inneholder faktisk flere råd til hvordan fettranden skal bli sprø.

ribbe

Ribbe i ovn – oppskrift

Her får du oppskrift på ribbe som stekes i ovn. Det første husmortrikset er å ikke bruke en frossen ribbe – altså en fersk fra kjøledisken.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 kg svinekam med fettrand
  • 1 laurbærblad
  • 4 tørkede nelliker
  • 1 løk
  • Salt og pepper

Slik lager du ribbe

  1. Forvarm ovnen til 200° C.
  2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Pass på at du skjærer ned til kjøttet – enda et husmortips
  3. Legg steken med svoren ned i en stekeplate, og hell kokende vann i pannen som akkurat dekker svoren.
  4. Sett steken i ovnen i 15 minutter. Dette får svoren til å skille seg så det blir lettere å få krydrene ned mellom dem – enda et husmortriks
  5. Ta steken ut, hell ut vannet sett ovnen opp til 250° C.
  6. Gni svoren inn med salt og pepper, og stikk laurbærbladet inn mellom et par av svorene – knekk bladet om det er veldig stort og legg den andre delen mellom to andre svor. Stikk også nelliker inn på samme måte
  7. Legg steken på en rist over en stekeplate i ovnen på nederste rille. Sørg for at steken ligger rett så svoren får like mye varme. Brun steken i ca. 15 minutter med døren på klem.
  8. Sett varmen ned til 160° C, hell kokende vann over og en løk delt i to. Lukk døren til ovnen.
  9. Stek steken til den har en kjernetemperatur på 55° C – dette tar ca. 1½ time.
  10. Hvis svoren er sprø fortsetter du å steke til kjernetemperaturen har kommet opp til 65° C. Hvis svoren ikke er sprø setter du varmen opp igjen til 250° C, og stek til svoren er sprø, og steken har en kjernetemperatur på 65° C.
  11. La steken stå i ovnen med varmen skrudd av i 10 minutter til med åpen dør.
  12. Hvis du vil ha en saus til steken kan du lage den ved å skumme skyen og jevne denne ut med mel.
  13. Skjær steken like før servering.

Server ribbe med kokte poteter, rødkål, grønnsaker og saus. Lag gjerne også en frisk grønnkålsalat til også.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Ribbe
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time