Har du noen gang selv bakt baguette? Hvis ikke, så skal du få prøve. Det er så enkelt i forhold til hva du får for dine (små) anstrengelser. Baguette smaker annerledes og med en deiligere konsistens, enn de du kjøper fryst eller i pose i matbutikkens brødavdeling. 

Når du selv vaker baguette vet du også nogenlunde hva som er i baksten. Selvfølgelig skal du ikke ut å høste korn eller melke kuen, men i forhold til tilsetningsstoffer av forskjellig slags – som du jo ikke selv har i din baguette. 

Men ut over at du vet hva som er i, kan du jo også bestemme hva som skal være i din baguette og på – altså hvilket mel, frø, pålegg osv. 

Baguette – oppskrift

I denne oppskriften kan du blande hvetemel og en litt grovere type mel for å få dem litt grovere enn om du bare bruker hvetemel. Over hver baguette kan du drysse flaksalt eller valmuefrø eller naturligvis ingenting om du ikke ønsker. 

4 mellomstore

1T25M

Frokost

Ingredienser

 • 1½ dl melk
 • 12½ gram gjær
 • 1½ ss olivenolje
 • ½ ts salt
 • 75 gram grovere mel
 • 150 gram hvetemel
 • 1 egg
 • Dryss – f.eks salt eller valmuefrø

Slik lager du baguette

 1. Lun melken og smuldr gjæren ut i den til gjæren er helt oppløst. 
 2. Tilsett olje, grovere mel, ca. halvparten av hvetemelet og salt i vesken. Elt det sammen til du har en jevn masse - du kan selvfølgelig bruke en kjøkkenmaskin som gjør arbeidet for deg. 
 3. Tilsett nå så mye av det resterende hvetemelet som er nødvendig for at deigen blir smidig, uten å klistre seg. 
 4. La deigen heve tildekket i ca. ½ times tid ved stuetemperatur. 
 5. Slå i deigen med et par knyttnever og del den i 4 like store deler - eller færre, om du vil ha litt mindre baguetter og større om du ønsker litt færre. 
 6. Form nå dine deler inn i baguetter og sett dem på en stekeplate med bakepapir og la dem heve tildekket i enda en halv times- tid ved stuetemperatur. 
 7. Forvarm ovnen på 220°C. 
 8. Pensl hver baguette med sammenpisket egg og dryss med det du måtte ønske. 
 9. Skjær to dype skrå snitt i hver baguette med en skarp kniv. 
 10. Sett baguettene i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekt. Tiden kan variere hvis du laget større eller mindre baguetter. 

Baguettene får en sprø skorpe og en bløt deig når de kommer ut av ovnen. Sparer du en baguette eller flere til dagen etter er de fortsatt gode, men skorpen blir litt seigere. Det samme skjer dersom du fryser dem og deretter tiner dem opp. 

Tips: 12½ gjær svarer til ¼ pakke. Skjær diagonalt fra hjørne til hjørne - først den ene veien, så den andre - så har du 4 like store stykker gjær av 12½ gram. 

Slik former du din baguette

Du kan enten forme baguettene ved å strekke deigen ut til en firkant og deretter rulle den stramt til en lang pølse, eller du kan trekke og brette kantene inn under - som når du former rundstykker, når de skal være glatte og fine. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Baguette
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)