Bankekjøtt er en middagsrett lage av skivet oksekjøtt som blir banket lett før det stekes med laurbærbladet og pepper. Bankekjøtt blir servert med en velsmakende brun saus – lagt av stekekraften – til. Ved siden av har man gjerne potetmos – men rotgrønnsaker er også godt – og annet grønt/surt. Dette er en av de gode, gamle traverne på det norske middagsbordet.
Bankekjøtt – oppskrift
Og det er stort sett det egentlig. Det er ikke vanskelig å lage retten. Dette er en enkel rett som er rask å forberede. Det handler egentlig mest om å steke den lenge nok, til det blir godt og mørt, nesten så du kan dra det fra hverandre med tungen. Det betyr også litt lang tilberedningstid, selv om den mørner seg selv i gryten. Det er heller ikke mange ingredienser.
Ingredienser til 4 personer
- 600-800 g skivet oksekjøtt
- 6 ss hvetemel
- 25 g smør
- 2 løk
- 4-5 laurbærblad
- 10 hele pepperkorn
- ½ l kokende vann
- 1 kjøttbuljongterning
- Sukkerkulør
- Salt og pepper
Slik lager du bankekjøtt
- Skjør kjøttet i tynne skiver – om det ikke allerede er det
- Bank skivene lett, og vend dem i 4 ss mel blandet med salt og pepper
- Brun litt smør i en gryte, og brun kjøttskivene på begge sider
- Del løken i små biter
- Når kjøttet er brunet legger du det til side, og steker løken i smøret fra kjøttet
- Legg kjøttet tilbake i gryten før du tilsetter kokende vann til det dekker kjøttet, eventuelt mer vann underveis om nødvendig
- Tilsett laurbærbladene og pepperkorn, og la det simre under lokk i 1-1½ time, til kjøttet er helt mørt
- Ta kjøttet ut av gryten igjen, og jevn – om nødvendig – sausen med resten av melet blandet i litt vann
- Tilsett buljongterning, farg sausen med sukkerkulør og smak til med salt og pepper
- Legg kjøttet tilbake i gryten, og server med potetmos, kokte eller dampete grønnsaker, samt syltet agurk eller rødbete.
Blir det rester av potetmosen kan du røre inn et egg eller to og lage gratinert potetmos dagen etter.
Kjøttrester kan du varme i sausen – eventuelt i mikrobølgeovnen