Chateaubriand kalles også for en fransk stek. Den er laget av det midterste stykket av en oksemørbrad. Chateaubriand er en rett som virkelig kan brukes for å imponere- både henne og han – for dette smaker virkelig fantastisk når det tilberedes riktig.
Desverre er ikke oksemørbrad billig å spise, men det er kanskje derfor det er så godt, siden du ikke får det så ofte.
Chateaubriand – Oppskrift
Chateaubriand er nesten som ren forkjærelse – enten om det er selvforkjærelse eller forkjærelse for en annen. Oksemørbrad er enkelt og greit et så skjønt stykke kjøtt som kan bli så mørt at du kan tygge det med øyenbrynene – som man sier. Det er alltid en smakssak når det gjelder hvor rødt oksekjøtt skal være, men chateaubriand kan ikke bli helt gjennomstekt, da blir det seigt og tørt. Akkurat som med en svinemørbrad.
Dette trenger du:
- Like mange stykker oksemørbrad skåret av i midten, som antall porsjoner. Stykkene skal være ca. 8 cm lange.
- Fettstoff – smør eller olje
- Salt og pepper
Slik lager du chateaubriand
- Sett på ovnen på 180° C
- Tørk kjøttet godt med tørkerull
- Strø med salt og pepper
- Smelt fettstoff i en stekepanne, inntil det blir gyldent
- Brun kjøttet godt på alle siden – ca. 5 minutter til sammen
- Sett kjøttet i ovnen, og stek til det tykkeste stykket har en kjernetemperatur på 58-60°.
- Ta kjøttet ut av ovnen, og la det hvile i ca. 15 minutter.
Det tar ikke så lang tid før kjøttet når temperaturen, så det er lurt å begynne på tilbehøret før du begynner med kjøttet.
Chateaubriand serveres gjerne med poteter i en eller annen form, som for eksempel pommes frites eller pommes Anna.
Chateaubriand bør også ha en saus til. Det kan være en soppsaus, rødvinssaus, eller en god bernaisesaus.
Så kan det spises kokte eller dampete grønnsaker til. Og til slutt må det endelig være en klatt smør eller hvitløkssmør på kjøttet.
Chateaubrianden på billedet er skåret over i to – skal det være rigtig romantisk, skal man jo dele.
Velbekomme!