Dette innholdet er sponset

En liten skive brød med ost på sengekanten når du legger deg? En kopp kaffe? Resten av potetgullposen? En drink? Et glass varm melk? Er alt like bra, likegyldig eller alt for mye? Les videre i denne artikkelen, og lær mer om sammenhengen mellom kosthold og søvn. Man refererer ofte til det gamle ordtaket «Spis, drikk og vær lykkelig», men det er altså ikke likegyldig hva du spiser og drikker hvis du vil sove godt. Hvis du ikke sover godt, så er du nok heller ikke så lykkelig som du kunne være. Før du leser videre i artikkelen, er det viktig å huske på at sengen er det aller viktigste for å få en god søvn. Det finnes et enormt utvalg av senger på nettet, og hos sov-bedre.no kan du finne kvalitetssenger til en rimelig pris.

Litt lekkert før du legger deg

Det er ikke noen dum idé å ta seg en liten godbit før leggetid hvis man har problemer med å sove. Man må bare legge vekt på ordet “liten”. Det lille måltidet på sengekanten kan være bra for fordøyelsessystemet, men hvis man hiver innpå, da er det ingen hjelp å få av Ole Lukkøye. Med andre ord: Ingen potetgull. Ingen burgere. Tung og fet mat rett før leggetid legger last til byrden. En kopp kaffe bidrar heller ikke til å sove, og det gjelder også te, cola og sjokolade. Selv små mengder koffein forstyrrer søvnen.

Hva med proteiner?

Det er viktig å få i seg nok proteiner i løpet av dagen, men viktig rett før sengetid er det ikke, fordi proteiner inneholder stoffer som får aktiviteten i hjernen til å øke. Det er ikke akkurat det vi har behov for når vi skal hvile og sove oss gjennom natten. Krydret mat er heller ikke noe som gir bedre søvn. Da er det bedre med kjeks eller litt ost. Hvis du elsker krydret mat, skal du spise minst tre til fire timer før du skal sove.

Varm melk

Et gammelt kjerringråd sier at et glass varm melk med honning hjelper deg med å sove, og det stemmer faktisk. Meieriprodukter inneholder et stoff som hjelper deg å sovne, og det samme gjør honning, fjærkre, bananer og havre. Det er også mange som tar seg en liten drink før sengetid. Alkohol kan være søvnfremkallende, men det kan også føre til en rastløs søvn.

Naturlig trøtthet

En rekke næringsstoffer er gode når man skal få seg en bedre søvn. Noen få stikkord i denne sammenhengen er vitamin C, antioksidanten lykopen, selen og små mengder karbohydrater. Det er lykopen i vannmeloner, tomater og rød grapefrukt. Selen finner vi bl.a. i tunfisk, torsk, skalldyr, solsikkefrø og nøtter. Vitamin C finner vi i grønnsaker og frukt, mens karbohydratene kan du få i deg med et knekkebrød, granola og fullkornskjeks.  

Print Friendly, PDF & Email