Hvor oppskriften opprinnelig stammer fra vet man ikke, men det var de gamle romerne som er de første som er kjent for å lage det.
Eggerøre kalles internasjonalt for «scrambled eggs». Det er mange ulike meninger om eggene skal røres sammen slik at de blir ugjenkjennelige eller at de røres sammen til de blir, større, mer luftige og får myke farger. Men mer om det senere, nå skal vi til oppskriften.
Eggerøre – oppskrift
Det er sjeldent at egg er den eneste ingrediensen man putter i eggerøre nå til dags. Det tilsettes i det minste salt, men de fleste putter nok mere i. Her får du oppskriftn på min minimale oppskrift.
Ingredienser
-
- Egg
- 2 ss melk pr. egg
- Smør til steking
- Salt og pepper
Slik lager du eggerøre
-
- Pisk egg og melk sammen, og tilsett salt og pepper
- Varm smørret i en stekepanne så det smelter, men det skal ikke bli brunt.
- Hell eggemassen i, la den stivne litt før du rører forsiktig rundt i den med en stekespade.
- Ta stekepannen av varmen når hele eggemassen er stivnet. La den stå et øyeblikk og bli fast.
Du kan tilsette alle mulige krydderier du liker. På bildet har jeg drysset med purreløk, men det kan man også putte i under steking. Du kan også tilsette revet ost.
- Eggerøre kan spises alene med brød eller du kan tilføye pølser, champignoner, bacon, små tomater, laks, ristet avokado … you name it!
Eggerøre i ovn
Eggene kan også lages i ovnen. Da har du bare eggemassen i en smurt ildfast form som du setter i en ovn på 125 grader. Rør litt rundt i eggene med en stekespade et par eller tre ganger under forløpet. Når eggene er stive er de ferdige.
Om du vil se hvordan du lager det i mikrobølgeovnen kan du se her.
Sous vide
Lager du eggerøre ved sous vide- tilberedning, får de en bløt, kremet tekstur. Sous vide er en metode der eggene blir vakuumpakket og tilberedt i vannbad. «Sous vide» er fransk og betyr «under vakuum».
Rør eller vend?
Som nevnt kan eggerøre serveres mere eller mindre slått i stykker. Som det kanskje skinner igjennom, er jeg helt klart mest tilhenger av at det serveres i litt store deler. Så vend sammen eggemassen til jevne deler og la det deretter stivne.
Andre mener at eggene skal varmes under omrøring. Om det er med små raske eller store, venlige bevegelser er opp til en selv.
Hvorfor heter det eggerøre, tenker du kanskje? Det er jo rett og slett fordi plommen og eggehviten blandes ved at man rører dem sammen.