Falafel er et morsomt ord. Falafel er en nordamerikansk og nærorientalsk/arabisk bolle av moste bønner eller kikerter, og de er fritert. Det en en populær fastfood, som du selvfølgelig (med fordel) kan lage selv.
Mange kaller falafel for vegankaker, som fiskekaker, men falafler er mer spøre. De kan spises som snakcks eller som fyll sammen med salat og annet grønt i f.eks pitabrød.
Falafel- oppskrift
Det finnes mange variasjoner av falafel. Felles for dem alle er at de er lagd av tørkede bønner eller kikerter, som man blender sammen med krydderurter og krydder. De kan godt tåle en del krydderier og krydderurter, hvis de ikke skal bli for nøytrale i smaken. Dette er en lett og rask oppskrift på falafel, men du kan se lengre ned i oppskriften hvordan du lager ekte libanesisk falafel.
4 personer
25M
Middag
Ingredienser
- 500 gram kikerter – husk å sette dem i bløt i ca. 8 timer (med mindre du kjøper dem på boks)
- 2 løk
- 4 fedd hvitløk
- 3 ts malt spiskummin
- 1 bunt persille
- 2 ss sitronsaft
- Fersk chili eller chilipulver etter smak
- Salt og pepper
- Olje til å fritere i
Slik lager du falafel
- Skyll kikertene grundig og la dem dryppe av seg.
- Blend alle ingrediensene sammen – unntatt oljen. Det kan være en fordel å ha kikertene i litt av gangen.
- Varm oljen opp i en dyp stekepanne eller kjele – vær forsiktig med den kokende oljen!
- Form massen til boller, og ha dem i den varme oljen og la dem fritere til de er brune og sprøe.
- Ta dem opp av oljen og legg dem på fettsugende papir.
Tips 1: Er falafelmassen for våt, så tilsett et par spiseskjeer rasp (brødsmuler).
Tips 2: Er falafelmassen for tørr, så tilsett egg.
Det blir ca. 35-40 falafler ut av denne oppskriften, men det avhenger selvfølgelig av størrelsen du former dem i.
Falafel i ovn
Du kan også lage falafler i ovnen.
Tenn ovnen på 200°C og sett bollene på en stekeplate med bakepapir under. Pensl dem med olje og bak dem i ca. 30 minutter – når halvdelen av tiden har gått vender du falaflene så de får farge på begge sidene.
Falafel i ovn blir ikke like sprøe som når du frityrsteker dem. Til gjengjeld slipper du lukten av frityr, men den kan jo også skape en stemning, hvis dere gjerne vil drømme dere bort til den lokale falafelbar ved Middelhavets østlige bred.
Skal kikerter kokes til falafel
Kikertene skal ikke kokes før du blender dem. Derfor er det ekstra viktig at du husker å sette dem i bløt i god tid, så de rekker bli myke og lettere å jobbe med. Om du har glemt å sette dem i bløt, så kjøp kikerter på boks istedenfor. De er forberedte til å kunne anvendes direkte fra boksen – altså både uten å legges i bløt og uten koking.
Ekte libanesisk falafel med tahindressing
Elsker du også falafel så mye at du er villig til å begi deg ut i å lage det på annen måte som smaker himmelsk? Denne oppskriften er fra bunnen av hvor der det er masse krydderier og krydderurter i. Hos libaneserne er kjennetegnet ved falafel at de både har hestebønner og kikerter i, så er det palestinerne som kun bruker kikerter, og egypterne bruker bare hestebønner til deres falafler. Så falafel er en fellesbetegnelse for mange versjoner, men en ting er sikkert – det smaker fantastisk!
Denne oppskriften er nok til 8 personer, hvis det er for mye kan du enten halvere ingrediensene eller ha resten av falafeldeigen i en plastikkpose og fryse det ned.
Ingredienser til 8 perosner
- 450 gram tørkede skallede hestebønner*
- 340 gram tørkede kikerter
- 1 liten bunt fersk persille
- 1 liten bunt frisk koriander
- 6-10 hvitløk
- 1 løk
- 1 bunt vårløk
- 2 ss salt
- 2 ss mel
- 1 ts natron
- 1 ts spiskummin
- 3 ts koriander
- Litt pepper
- Chili (valgfritt – hvis du ønsker krydret falafel)
Slik lager du libanesisk falafel
- Legg hestebønnene og kikertene i bløt i separate skåler over natten.
- Neste dag drener du bønnene og kikertene og skyller dem.
- Ha bønnene i et dørslag og la dem tørke litt, deretter blendes bønnene til det liker brødsmuler. Bønnene setter til side i en stor skål.
- Deretter skylles og blendes kikertene på samme måte som bønnene og helles ned i skålen sammen med bønnene.
- Ha hvitløk, løk, vårløk, persille, fersk koriander, salt, pepper, mel, natron i blenderen i 1-3 minutter, til det blir til en slags brønn jevn grøt (ligner litt på grønn pesto).
- Ha deretter den grønne blandingen i skålen med bønnene og kikertene og elt alt sammen med hendene. Hvis deigen føles for tørr, kan du tilsette litt vann. Deigen kan også gjerne smakes til med krydder og liknende.
Libanesisk falafel i bilder
Her er et bilde av hvordan de blendede hestebønner og kikerter ser ut.
Her har alt det grønne, krydderiene og melet blitt blandet.
Til slutt ser falafel deigen slik ut.
Tilberedning av falaflene
- Falaflene kan tilberedes ved enten å frityrstekes og forme dem ved hjelp av en spesiell falafel skje (en normal skje kan også brukes). Varm opp en kjele med olje og ha de formede falafler i oljen til de er brune.
- De som ønsker kan falaflene naturligvis også stekes i ovnen. Ta dine falafel – bollene på en stekeplate med bakepapir og ha olje over og stek i 200 graders varme i 7-10 minutter.
Oppskrift på tahindressing
- 2 ss tahini
- Ca. 5 sitroners saft
- 2 hvitløk, knust
- Litt salt
Du blander alle tahindressing ingrediensene i en blender inntil dressingen blir jevn og kremet.
Hva spiser man til falafel?
Tradisjonelt spiser man – som tildligere nevn – falafler i pitabrød med grønt og en dressig – f.eks chili-, hvitløks-, eller tahindressing. Men hummus smaker også godt til. Du kan også servere dem i flatbrød med guacomole og/eller avokadosalat til.
*Husk å kjøpe de skallede hestebønnene sånn at du slipper å skrelle dem når de er lagt i bløt. Du kan finne dem og de andre ingrediensene hos samtlige grønnsaksbutikker.