Fløtekarameller er en enkel og nydelig måte å stoppe sukkertrangen på, hvis godteriskuffen er tom. Du må likevel vente litt, til dine fløtekarameller er blitt stive og seige. Det krever selvfølgelig også noen ingredienser, men i tillegg til kremfløte , så er det noen du alltid kan ha på lager fordi de kan holde seg i evig lang tid.
Det er flere måter å lage fløtekarameller på. Det er den «gammeldagse» i en kjele på komfyren. Den tar litt tid, men du får deilige myke karameller. Eller du kan lage dem i mikrobølgeovnen – det går raskt, men da kan dine fløtekarameller bli blitt bløte, hvis du ikke får gitt massen lang nok tid i ovnen.
Du kan også lage fløtekarameller av kondensert melk. Om du ikke får tak i det kan du lage det selv – se oppskrift her.
Fløtekarameller – oppskrift
Vi går selvfølgelig etter den raskeste metoden for å lage fløtekarameller i mikrobølgeovnen først, men du skal få den andre også.
20-30 fløtekarameller
4T10M
Kos
Ingredienser
- ½ dl lyst rørsukker
- 1 ts lakrisrotpulver
- 1 dl kremfløte
- ½ dl mørk sirup
- 2 ss glukosesirup
Slik lager du fløtekarameller
- Bland alle ingrediensene sammen i en stor skål egnet til mikrobølgeovnen. Den skal være så stor som mulig, da karamellmassen koker opp en del og du vil jo ikke ha massen ut over hele ovnen din, det er helt sikkert.
- Sett skålen i mikrobølgeovnen ved 700 watt i 5 minutter.
- Rør rundt i massen og sett skålen tilbake i ovnen i 2 minutter.
- Massen skal nå være så seig og tykk at den slipper bunnen. Du kan evt. sette en liten prøve- karamell på en fjøl. Når den er kjølt litt ned, vil du merke om den fortsetter å være myk - for myk - i konsistensen. I så fall skal massen ha en anelse mere varme.
- Hell karamellmassen i en ildfast form med bakepapir. Den skal være ca. 13,5 x 13,5 cm.
- La massen kjøles helt ned ved stuetemperatur, før du skjærer den ut i karameller.
Fløtekarameller på den gammeldagse måten
Du skal selvfølgelig bruke de samme ingrediensene som ovenfor.
- Bland alle ingrediensene sammen i en kjele og kok ved god varme, til du har en tykk, seig og mørk gylden masse. Det tar ca. 15-20 minutter. Rør jevnlig. Sjekk med et sukkertermometer, massen skal være minimum 135°C.
- Hell massen i en form med bakepapir, akkurat som før, og vent til massen er kjølt helt ned før du skjærer den ut.
Pakk evt. fløtekarameller i cellofan og oppbevar dem i en krukke eller klass med ett tett lokk. Hvis ikke du pakker dem inn er det viktig å huske å drysse dem med melis, ellers så klistrer de seg sammen.
Fløtekarameller av kondensert melk
Som nevnt kan du også lage fløtekarameller av kondensert melk.
Dette skal du bruke til 50 fløtekarameller
- 150 gram sukker
- 1 ts lakrisrotpulver
- 1 hermetikkboks kondensert melk - 400 gram
- 100 gram smør
- 4 ss mørk sirup
Du lager karameller i gryten som beskrevet ovenfor - jeg har ikke prøvd i mikrobølgeovnen. Men du skal IKKE vente med å skjære dem. La dem kjøles ned i 10-15 minutter av gangen - prøv deg frem. Massen må nemlig ikke stivne for mye, da klarer man ikke å skjære den ut.
Formen skal være ca. 17,5 x 17,5 cm til denne porsjonen.
Karameller med havsalt
Hvis lakrisrotpulver ikke er helt din smak, så erstatt det med ½-1 ts havsalt - det gir en helt annen smak. Mange elsker saltycaramel.