Focaccia ofte stavet feilaktig F O C C A C I A – i hvert fall i Norge.  Sikkert ikke i Italia, hvor brødet kommer fra. Foccacia uttales fo’katsha. Jeg har blitt fortalt at focaccia betyr ‘stekt på ildsted’. Jeg vet ikke om det stemmer, og jeg steker det uannsett i ovn og ikke over bålet.

Tradisjonelt skal det visst være rundt, men jeg synes at er enklere å lage det i en langpanne slik at det blir nok til alle – eller i hvert fall mange.

Rundt eller rektangulært – brødet skal hvertfall være flatt. Sånn ca. 2 cm høyt. Det stekes med olivenolje – masse olivenolje – og krydres med salt og hulles med rosmarin eller andre krydderurter. Noen har også sorte oliven og soltørkede tomater på.

focaccia

 

Focaccia – Oppskrift

Den oppskriften du får her, er den tradisjonelle med salt og rosmarin.

Ingredienser til en focaccia i langpanne

 • 25 g gjær
 • 7 dl vann
 • 12 dl hvetemel
 • ½ ss godt flaksalt
 • 1½ dl olivenolje
 • Mer godt flaksalt
 • Et par kvister frisk rosmarin

Slik lager du focaccia

 1. Rør gjæren ut i vannet – det trenger ikke være fingervarmt, kaldt vann fungerer bra.
 2. Tilsett melet litt om gangen mens du rører godt. Deigen skal være våt og «løs». Tilsett og bland inn saltet.
 3. La deigen heve i kjøleskap over natten, eller et par timer ved romtemperatur
 4. Smør olivenoljen  i en langpanne før du tilsetter deigen. Ha olivenolje på fingrene før du presser deigen ut i kantene på pannen. Det kan gjerne være fingermerker i deigen. Fordel resten av oljen over deigen før du strør over med salt og presser inn rosmarin.
 5. La deigen etterheve i 10 min mens ovnen varmes til 200º C.
 6. Stek brødet i ca. 30 minutter.

Tips: Lag deigen i en stor bolle ettersom deigen hever mye, og det er synd om noe av deigen renner ut og må kastes, samtidig som at det blir ekstra arbeid med å vaske opp.

Hvor lenge holder focaccia, og kan det fryses?

Focaccia er et mykt og luftig brød, som smaker best når det er ferskt. Allerede dagen etter kan det være litt tørt og seigt, men helt klart ikke uspiselig. Du kan godt legge det i fryseren og varme det opp i ovnen når det skal spises, men det er aller best når det er helt ferskt. Du kan selvfølgelig lage en mindre porsjon i en mindre panne eller form.

Hos oss nyter vi brødet til supper og gryteretter den dagen det er ferskt, og dagen(e) etter spises vi det som sandwich eller bare som det er i matpakken med ost på. Focaccia gir en herlig smak med pålegg på grunn av den salte skorpen og sin markante smak av rosmarin.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Focaccia
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time