På 70-tallet, 10 år etter amerikanerne fikk vi i Norge endelig øynene opp for fondue. Det er en sveisisk rett som består av vin, fruktbrennevin og ost. Blandingen blir varmet opp ved bordet i en spesiell gryte, fonduegryte kalt caquelon. I denne gryden bruker man en lang gaffel til å dyppe brødstykker i.
Begrepet fondue har senere blitt utvidet, så nå finnes det ikke bare ostefondue, men også oljefondue, rødvinsfondue og sjokoladefondue. Ja, jeg har til og med også hørt omkraftfondue.
Det finnes ikke en bestemt oppskrift på fondue, som det ofte er med slike gamle tradisjonelle retter. Alt kan dyppes i en fonduegryte for å enten kokes, friteres, ostifiseres (er det visst ikke noe som heter), eller dekkes med sjokolade. Sistnevnte brukes til dessert, og da bruker man gjerne skumgummi, biscotti, marsipan, fruktbiter og lignende som dyppes i sjokolade.
Fondue meny
Til steking/koking i olje-, rødvins-, oste- og buljongfondue kan du bruke hele eller oppkuttede grønnsaker. Dette kan for eksempel være:
- Gulerøtter
- Løk
- Paprika
- Babymais
- Pastinakk
- Squash
- Aubergine
- Hvitløk
- Store sopp
- Oliven
- Brokkoli
- Små tomater
Du kan også bruke all type kjøtt, skalldyr, fjærkre, bacon, innmat og pølser av forskjellig slags – evt. skåret i biter eller strimler. Brødbiter kan også brukes, eller det kan serveres som tilbehør – evt. ristet eller ovnsvarmet.
Maten du skal bruke er nødt til å ha en viss størrelse slik at det kan bli stukket med en gaffel og ikke faller av når det legges i gryten under tilberedningen, men samtidig ikke for store så det ikke tar for lang tid å tilberede.
Salat er også et godt tilbehør. Det kan være en kald potetsalat til en olje- eller rødvinsfondue, eller en annen grønn salat. Potet eller ovnstekte rotgrønnsaker er også et godt tilbehør, så man ikke bare spiser seg mett på kjøtt eller grønnsaker.
Til slutt er det også godt å ha noen sauser å dyppe den stekte/kokte/friterte maten. Dette kan være en salsa eller salsa verde.
Oljefondue
Oljefondue er nok den enkleste fonduen. Når alt kjøttet, grønnsaker, tilbehør og drikkevarer er klart varmer du opp en smaksnøytral olje i fonduegryten – det kan også gjøres på komfyren. Sett gryten med den oppvarmede oljen på bordet med et varmestativ og brenner under slik at oljen fortsetter å holde seg varm. Så er det opp til hver enkelt å velge den maten de selv ønsker å og spise.
Rødvinsfondue
Til rødvinsfondue varmer du en flaske rødvin – det trenger ikke å være en dyr en – sammen med ½l kraftig oksekjøttsuppe i fonduegryten. Det skal være veldig varmt slik at maten nesten kokes.
Ostefondue
Ostefondue er litt mer komplisert. Da trenger du
- 1 fedd hvitløk
- 500 g ost – Emmantaler, Gruyere, Comte, Fontina er gode fondueoster
- ½ dl tørr hvitvin
- 3 ss – fruktbrennevin
Før fonduegryten fylles gnir du innsiden med hvitløksfeddet. Deretter river du osten i gryten sammen med hvitvinen og fruktbrennevinen og varmer blandingen opp ved svak varme under omrøring.
Tips: Visse frukt smaker også godt med ost som f.eks pære eller druer
Kraftfondue (fondue chinoise)
For en kraftfondue varmer du opp 1 l oksebuljong, 1 dl tørr hvitvin med 3 ss sojasaus i fonduegryten.
Sjokoladefondue
For å lage sjokoladefondue bruker jeg ikke den alminnelige fonduegryten fordi sjokoladen lett kan brenne seg fast. I stedet smelter jeg heller sjokolade – ca. 300 g – brekket opp i mindre biter sammen med ½ dl fløte i en tykkbunnet gryte ved svak varme under konstant oppvarming. Når sjokoladen har smeltet helt heller jeg den over i en sjokoladesmelter, og den er klar til å bli dyppet i.
Velbekomme!
Takk fin intro til fondue! 🙂