Dessverre er en Römertopf noe som mange eier, men som langt fra blir brukt nok. Det er mange fordeler med å lage mat i en Römertopf, så hvis du eier en, er det på tide å finne den frem fra glemselens hyller og nyte de mange deilige rettene du kan lage med den.

Hva er en Römertopf?

En Römertopf er et kjøkkenutstyr som har blitt brukt i uminnelige tider og som fremdeles er populært i dag på grunn av dets gode egenskaper. Noen ganger kalles en den for eksempel for en tagine, romergryte eller leirgryte. Uansett hva du kaller den, så er det en type gryte som vanligvis er laget av glass, stein eller leire. Som oftest er gryta laget av leire, fordi dette materialet best oppfyller egenskapene som en Römertopf forventes å ha.

Leirgryta brukes som oftest ved å sette fatet i ovnen med lokk på, hvoretter ingrediensene småkoker og tar smak fra hverandre mens det hele tilberedes. Dermed får du god tid til å gjøre alt mulig annet, som for eksempel å spille på norske spilleautomater på nett.

Lettvin og enkel matlaging

En viktig fordel med leirgryta er muligheten til å tilberede mat utrolig lett og enkelt og med en viss garanti for alltid å få et godt resultat. Hvis du ikke har prøvd å lage mat i en Römertopf før, vil du helt sikkert bli overrasket over hvor mange deilige og imponerende retter du kan tilberede enkelt og greit i leirgryta. Den unike måten varmen distribueres på i Römertopf-en gjør det mulig å utnytte de forskjellige smakene fra ingrediensene til det ytterste. Dette betyr at du kan komme veldig langt med ganske få og simple ingredienser. Ofte kan de rettene som det hele resulterer i virke som veldig kompliserte og intrikate retter når det ligger på tallerkenen, men leirgryta gjør det hele veldig enkelt å tilberede. 

Uunnværlig til slow food

Begrepet slow food refererer til den type mat som også kalles simremat –  det vil si retter som står lenge og passer seg selv mens det tilberedes. Slow food er med andre ord perfekt for den som gjerne vil lese, se på tv eller spille på casino i Norge på nettbrettet, computeren eller mobilen mens maten lager seg selv. Og hvis du liker disse rettene, er leirgryta uunnværlig. Leirgryta med lokk gjør at varmen kan fordele seg jevnt, fordi varmen kommer fra alle kanter. Dette betyr at maten ikke blir brent, men kan stå og småputre i veldig lang tid. Ingrediensene varmes sakte opp og tar gradvis smak fra hverandre, og resultatet er en særdeles smakfull matopplevelse. På denne måten kan selv den enkleste rett bli til en lekker kulinarisk opplevelse, uten minst mulig innsats under matlaging.

Print Friendly, PDF & Email