Hveteboller – eller teboller om du vil kalle det det. Hvorfor det heter det er et mysterie, det er jo ikke te i. Det er faktisk også noe som heter kaffeboller, men det er ikke så utbredt. Enten er det samme oppskrift eller så er det kaffe i. Altså ikke pulver, men tilberedt kaffe.
Kanskje er det fordi vi i 1700- og inn i 1800- tallet faktisk drakk mer to (i de finere kretser) enn kaffe. Jeg slo selvfølgelig opp i mitt husmorleksikon. Og jeg ble overrasket da jeg så at det faktisk er forskjell på te- og kaffeboller, for kaffeboller bakes med bakepulver.
Hveteboller- oppskrift
Hveteboller bakes med gjær og disse er det kardemomme i – hvis man kan like det. Man kan også putte sitronskall i hveteboller. Du kan selvfølgelig også variere dine hveteboller med rosiner, sukat, sjokolade eller liknende i deigen. Men her får du den «rene» oppskriften på nydelige hveteboller eller de såkalte tebollene.
20 stykker
1T 45M
Kos
Ingredienser
- 200 gram smør
- 50 gram gjær
- 2,5 dl lunkent vann
- 3 egg
- 600 gram hvetemel
- 2 ss sukker
- ½ ts malt kardemomme
- 1 ts salt
Slik lager du hveteboller
- Smelt smøret.
- Oppløs gjæren i det lunkne vannet.
- Pisk to av eggene sammen og hell dem i vannet sammen med 300 gram mel, sukker, kardemomme, salt og det smeltede smør.
- Kjør det grundig sammen i en kjøkkenmaskin – eller elt det.
- Tilsett resten av melet (eller så mye du har behov for) litt av gangen, til du har en deig som klistrer seg litt og slipper når du rører i den.
- La deigen heve lunt i 45 minutter under ett kjøkkenhåndkle.
- Del deigen opp i 20 like store stykker, form dem til boller og sett dem på en bakeplate med bakepapir under.
- Dekk igjen over med et håndkle og la dem stå å heve i 30 minutter.
- Forvarm ovnen opp til 200° C.
- Pisk det siste egget sammen og pensl bollene med det.
- Bak bollene i ca. 15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte (du kan banke lett på dem og om de gir en slags hul lyd er de ferdige).
Tips: Om du vil ha rosiner, sukat, sjokolade eller liknende i dine hveteboller, så tilsett dem sammen med den første delen av melet under punkt 3. Jeg ville hatt ca. 100-150 gram rosiner i denne porsjonen med deig.
Hveteboller uten tilsetning av tørket frukt eller liknende smaker godt med nesten hva som helst på – ost, syltetøy, honning, peanøttsmør, sjokolade, eggerøre eller kjøttpålegg eller bare smør (gjerne lune, så smelter smøret).
PS: Hveteboller passer perfekt å servere med te, kaffe eller kakao. Og naturligvis faller hveteboller i smak hos både voksne og barn og kan serveres i familieselskap så vel som barneselskap.