Hvitkålsalat er et sunt og friskt tilbehør til mange retter. Hvitkål er en av våre viktigste grønnsaker og dyrkes over hele landet. Det er ikke noen spesiell dressing i hvitkålsalaten, slik unngår man at den blander seg i rettens andre sauser. Dermed egner hvitkålsalat seg som et godt tilbehør til alle retter både med og uten saus.
Det er nok mange som tenker på kålstuing, når de hører ordene kål og tilbehør i samme setning. Kålstuing er populært å spise sammen med kjøttretter, men brukes gjerne som en erstatning for saus. Kålstuing serveres dermed sjelden til f.eks. chili sin carne, pai eller andre liknende retter, der man gjerne ønsker et lettere og friskere alternativ, men da er hvitkålsalat perfekt!
Dersom du ikke ønsker den kraftige hvitkålsmaken, finnes det mange kåltyper som f.eks. spisskål som man kan bruke i hvitkålsalaten istedenfor. Spisskålen er relativt mild i smaken i forhold til hvitkålen – til gjengjeld inneholder den ikke like mange vitaminer som hvitkål. Hvitkål inneholder både C-, og B-vitaminer – inkludert folat – samt mineralene kalium og magnesium, som alle er livsnødvendige for våres helse – så du kan spise så mye du vil av hvitkålsalat med god samvittighet!
Hvitkålsalat – oppskrift
Denne oppskriften på hvitkålsalat er enkel og rask å lage. Det er kun tre ingredienser (…ja, pluss salt da), noe som gjør hvitkålsalat billig også!
Ingredienser til hvitkålsalat til 4 personer
- 600 g hvitkål – med stuetemperatur
- 2 dl konsentrert hylleblomstsaft (kan erstattes med eplesaft/juice/most)
- Revet skall av 1 sitron – naturligvis usprøytet
- 2 ts fint salt
Slik lager du hvitkålsalat
- Finsnitt hvitkålen i tynne strimler og uten stokken. Å bruke en ostehøvel er en god og enkel måte å snitte kålen til en hvitkålsalat.
- Dryss fint salt godt over kålen og la det trekke i ca. 15 minutter, til kålen blir bløt og faller sammen. Det bryter ned celleveggene og trekker vannet ut av hvitkålen og gjør den mindre knasende å tygge i.
- Kok imens en sirup av hylleblomstsaften og revet skall av sitron. Det tar ca. samme tid som saltingen av kålen. Siruppen skal ha lik tykkelse som vanlig sirup har.
- Skyll saltet av hvitkålen og press alt vannet ut av den.
- Vend kålen med siruppen. Hvis kålen er for kald, har siruppen en tendens til å størkne og bli til karamel, derfor skal kålen være stuetemperert.
- Nå er hvitkålen ferdig og klar til å bli servert og spist. Men den blir ikke dårligere av å trekke, dersom du har andre ting du vil tilberede før maten serveres.
Hvitkålsalat med epler
Vil du variere hvitkålsalaten, kan du tilsette grovt revet epler i. Dersom du finner et stort eple med et fint rødt skall, vil det gi hvitkålsalaten en ekstra fryd for øyet. Du kan også drysse snittede nøttekjerner over salaten for litt ekstra tyggemotstand og god smak.
Hvitkålsalat med rødkål
Dersom du ønsker noe for å gi hvitkålsalaten det lille ekstra for øyet og ikke vil bruke epler, kan man erstatte hvitkålen med rødkål. Det er ikke stor forskjell på smaken mellom rødkål og hvitkål, men rødkålen er ekstra fint å se på.
Visste du at man kan bruke rødkål på nøyaktig samme måte som hvitkål? Så du kan også lage kålstuing med rødkål. Men rødkål kan miste sin fine, røde kulør under tilberedingen, men det kan du unngå ved å tilsette syre fra frukt, eddik eller vin.