Irish stew – eller irsk stuing – er en god gryte. For å lage irish stew legges alt i en kjele, så er det bare å vente og nyte duften. Du kan lage irish stew på 1 time til halvannen, men du kan også lage den i ovnen ved lav varme eller i slow cookeren. Jeg gjør det siste, for det er en god måte å lage mat på i hverdagen. 

Ha alle ingrediensene i kokeren før du drar hjemmefra om morgenen, innstill timer og temperatur og så er maten ferdig – og en deilig luft – når du kommer trøtt hjem fra jobb. I tillegg får også din irish stew et mørt og saftig kjøtt på en helt spesiell måte enn om du hadde tilberedt det fort. 

Irish stew med lam eller oksekjøtt – oppskrift

Irish stew er irsk … det var jo ikke en overraskelse. Men som med mange andre retter er det ikke en fast oppskrift. Vanligvis lages irish stew med får eller lam, men okse kan også brukes. Bruk heller et godt stykke okse enn et passe godt lam når du lager irish stew. Oftest ser du oppskrifter på irish stew med kål i, men i min irske slekt av familien bruker vi ikke kål. 

4 personer

1T20M

Middag

Ingredienser

  • 500 gram lamme – eller oksekjøtt
  • 100 gram bacon
  • 4 mellomstore poteter
  • 3 gulrøtter
  • 3 løk
  • 25 gram smør
  • ½ liter oksebuljong
  • Litt fersk timian
  • Litt fersk persille
  • Salt og pepper

Slik lager du irish stew

  1. Fjern det værste fettet og skjær kjøttet i 2 x 2 cm store terninger. 
  2. Skjær bacon i strimler. 
  3. Skrell poteter og gulrøtter og skrell løken. 
  4. Skjær poteter og gulrøtter i 1 cm tykke skiver og skjær løken i ringer. 
  5. Ha bacon i kjelen, sett den på kokeplaten og skru på en middels- høy varme. 
  6. Surr løken og ta det deretter av pannen. 
  7. Smelt smør og la det bruses ned. 
  8. Ha kjøttet i - evt. i flere omganger - og brun det.
  9. Legg deretter ingrediensene i lag. Først kjøtt og bacon, så gulrøtter, løk og poteter, så litt mere kjøtt og bacon og til sist enda et lag med gulrøtter, løk og poteter. 
  10. Hell buljongen i kjelen, tilsett en dusk fersk timian, litt salt - ikke for mye, for buljongen salter også - og godt med nykvernet pepper. 
  11. Sett gryten i varmelegemeet, legg lokk på og innstill til lav effekt i syv timer. 

Potetene jevner buljongen, men hvis du synes det er for lite så kan du tilsette litt maisstivelse utrørt i vann. Irish stew skal ha en god, tykk konsistens. 

Du kan som på bilde tilsette en kladd med rømme og evt. koke poteter ved siden av som du tilsetter til slutt. 

Dersom du lager retten ferdig på kjøkkenet, skal du etter punkt 10 i oppskriften koke retten opp, skru ned og la den småkoke i en times tid, til kjøttet er mørt. 

Irish stew serveres med en fersk dusk persille og evt. pannebrød

Husk å servere persillen i en skål ved siden av istedenfor å drysse den direkte i kjelen, for da kan retten lett varmes opp dagen etter hvis det blir noe til overs. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Irish stew
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time