Jeg har fått jegergryte servert mange ganger gjennom oppveksten og selv som voksen. Jegergryte er en rett som har blitt laget i løpet av mange år i det norske kjøkkenet. Det rare er at de rettene jeg har fått under dette navnet sjeldent har vært like.

Altså, de blir alle servert i en gryte, men der stopper likheten. Jeg har fått den servert som noe som minner om en mørbradgryte, eller en versjon som både ble kalt jegergryte og indianergryte. Indianergryte er en like stor gåte for meg som jegergryten. Jeg har også fått en jegergryte som egentlig bare var pasta, tomatpure og skinkebiter – og ikke noe annet. Smakte greit nok, men hvorfor kalte de dette jegergryte?

Hva er en jegergryte?

Jeg har lett etter hjelp i husmor-leksikonet, på Wikipedia, og i diverseandre oppslagsverk og nettsider uten hell. Hva er en jegergryte egentlig?

Det nærmeste jeg kunne komme en forklaring fikk jeg fra det litauiske kjøkkenet, der jegergryte oversettes fra “bigos” som betyr “dagens fangst kokt med pølser og grønnsaker”.

Dagens fangst kokt med pølser og grønnsaker –  det gir mening og et utall av forskjellige valgmuligheter. Kanskje derfor det finnes så mange varianter. Men merkelig nok har dagens fangst, de gangene jeg har fått det, bestått av griser og kuer …

 

Derfor har jeg laget denne varianten av jegergryte der dagens “fangst” ble and.

  • 1 stor løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 tommelfingerstor bit fersk ingefær
  • 1 fersk, rød chili
  • 1-2 gulerøtter – avhengig av størrelse. Det skal være rundt  100-120 g
  • 2-4 blade palmekål, pak choy eller savoykål
  • 100 g sjampinjonger
  • 200 g pølser
  • 100 g bacon i biter
  • 4-5 ss soyasaus
  • 6 ss oyster sauce
  • 1 ss honning
  • 1½ dl fløte
  • Salt og pepper

Slik lager du jegergryte

  1. Skrap fettlaget på andebrystene med en skarp kniv.
  2. Gni andebrystene med litt salt, og la dem ligge mens du ordner grønnsakene.
  3. Skjær løken i små båter.
  4. Pill hvitløksfeddene, og finriv dem
  5. Skrell ingefæren, og finriv den også
  6. Finsnitt chilien.
  7. Skjær gulerøttene i skrå skiver, og halver dem på langs.
  8. Del kålen i mindre biter.
  9. Skyll sjampinjongene, og del dem evt. i mindre biter
  10. Del opp pølsene i mindre biter
  11. Stek baconbiter på en kald, tørr panne til de blir sprø
  12. Legg andebrystene med skinnsiden ned i en kald, tørr gryte, og sett den på medium varme.
  13. Stek dem i 6-7 minutter på hver side. De kan gjerne bli litt mørke, men ikke brendt.
  14. Ta andebrystene ut av gryten.
  15. Hell evt. av litt av fettet hvis det er mye fett, og bland inn litt av baconfettet.
  16. Sett opp til høy varme, og stek løk, hvitløk, ingefær og chili i et par minutter i fettet.
  17. Tilsett gulrøttene, og stek et par minutter til.
  18. Tilsett sopp og pølser og stek enda et par minutter.
  19. Tilsett soyasaus, oyster sauce og honning, og vend det rundt i grønnsakene.
  20. Tilsett fløte, og la det koke opp, mens du skjærer andebrystene i mindre skiver.
  21. Tilsett andebrystbitene og vend dem godt rundt i grønnsakene og saus.
  22. Tilsett til slutt kålen og la alt simre, til kålen faller sammen – det skjer etter et par minutter.
  23. Smak til med mer honning, soya- og oyster saus samt salt og pepper.

Server med poteter, potetmos, blomkålmos, pasta eller ris.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Jegergryte
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time