Hos oss holder krydderkake på å utkonkurrere pannekakene, men kun nesten, for de to kan jo overhode ikke sammenlignes! Men før når vi fikk gjester på et avslappende søndagsbesøk var det ofte pannekaker som ble servert til kaffen og teen. Men nå er krydderkaken like ofte det som blir servert ettersom den er lett å blande sammen og steker seg selv.
Og, det gjør jo ikke pannekakene. Man lager liksom bare en om gangen. Til krydderkaken setter man bare alle porsjonene rett i ovnen. Den krever jo litt flere ingredienser, men de har man som regel liggende – hvertfall om du er glad i å bake!
Krydderkake – Oppskrift
Denne oppskriften har jeg fått fra farmor. Jeg synes egentlig at fremgangsmåten er litt rar fordi man blander inn melken til slutt etter at røren har fått en fast form, men den fungerer!
Ingredienser
- 75 g brunt sukker
- 100 g hvit sukker
- 175 g mykt smør
- 1 egg
- 250 g mel
- 1 ts natron
- 2 ts kanel
- 1 ts nellik
- 1 ts kardemomme
- 1 ts ingefær
- 1 ts allehånde
- 2½ dl melk
- 2 håndfuller rosiner
Slik lager du krydderkake
- Forvarm stekeovnen til 175°C
- Bland brunt sukker, sukker og smør sammen
- Tilsett egget og rør det inn
- Bland natron og alt krydderet med melet.
- Rør melblandingen godt inn med resten av røren
- Tilsett melken og pisk den godt inn
- Rør til slutt inn rosinene
- Hell røren over i en smurt brød- eller formkakeform av passende størrelse – den hever en del.
- Stek kaken i ca. 1 time til kaken er gjennomstekt. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en liten trepinne eller kniv midt i kaken. Henger det fortsatt røre på kniven, må kaken steke litt lenger.
- La kaken kjøle seg litt i formen før du snur den over på et fat.
- Ikke skjær kaken før den er helt kald ettersom den ellers kan oppløses.
Server kaken i skiver med kaffe eller te. Kaken smaker vanvittig godt. Den smaker selvfølgelig best den første dagen. Stek den samme morgen som du skal servere den. Den trenger minst en time til avkjøling, så sett av 2-2½ time innen du skal servere den.
Kaken kan oppbevares i en lukket pose. Den holder seg lengre ved oppbevaring i kjøleskapet fremfor på kjøkkenbenken, men blir fortere tørr.
Kaken kan også fryses – enten hel eller i skiver. Varm den bare litt opp i ovnen igjen før den skal serveres. Den holder seg fint, men er fortsatt aller best når den er helt nybakt. Men hvilken kake er ikke det?!
Har du mer lyst til å bake en annen kake til besøket er det flere andre alternativer her.