Mascarpone er en skikkelig allsidig ost fordi den kan brukes til mange forskjellige typer retter.  Alt fra tapas og hovedretter til desserter og kaker. Mascarpone er til og med en ost du enkelt kan lage selv.

Det tar selvfølgelig litt tid ettersom mysen må skilles ut. Det skjer helt av seg selv, men du er pent nødt til vente. Utover det er det ikke særlig krevende, du slipper unna all slags ben og komplisert utstyr. Et termometer kan være en fordel

Hva er mascarpone?

Mascarpone er en mild kremet friskost. På grunn av sitt høye innhold av fløte, blir den ofte kalt fløteost. Fløteoster har den fordelen at de er lette å lage. Den blir melkehvit i fargen og har en fast, smørbar konsistens med undertoner av kokos i smaken. Den blir ofte feilaktig forvekslet med ricotta. De er jo riktignok hvite begge to, men ricotta er faktisk slett ikke en ost. Ricotta er faktisk et melkeprodukt som blir fremstilt av mysen som blir til overs fra  for eksempel produksjonen av mascarpone.

mascarpone

Hjemmelaget mascarpone – oppskrift

Jeg har jo skrevet at mascarpone er enkelt å lage, men hvordan gjøres det egentlig? Mascarpone består av fløte og syre, noen tilsetter også creme fraiche, men ikke jeg. Fløte og syre, enkelt og greit,

Ingredienser til ca. 300 g mascarpone

  • ½ l kremfløte – her fungerer det ikke med matfløte fordi det er mindre fett i denne
  • 1 ss. sitronsaft

Ja, det var det. Så går vi i gang.

Slik lager du mascarpone

  1. Varm fløten i en gryte til den når en temperatur på 85° C – det er her det er fint å ha et termometer – rør jevnt. Denne høye temperaturen dreper alle bakteriene
  2. Legg sitronsaften i fløten når du har nådd riktig temperatur og rør videre. Nå skal fløten begynne å bli tykkere.
  3. Sett den varme fløten i kjøleskapet – tildekket – og la den stå til neste dag.
  4. Hell fløten over i en sil tildekket med et håndkle ellerkaffefilter.
  5. Sett tilbake i kjøleskapet – tildekket – i ca. 12 timer – til mysen har rent av osten har blitt fast.

 

Da er osten ferdig. Legg den i en lufttett boks og oppbevar den i kjøleskapet. Den holder seg fint i 1-2 uker

Ikke kast mat: mysen kan brukes til å lage ricotta eller i rundstykker og brød. Erstatt bare noe av væsken med mysen.

sådan laver du mascarpone

 

Mascarpone kan brukes i tiramisu, i spaghetti carbonara, i risotto eller på bruchetta. Mulighetene er mange. For du kan bruke denne osten i alle oppskrifter der du heller ville brukt en annen kremost.

Summary
recipe image
Recipe Name
Mascarpone
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time