Det er alltid trivelig med besøk, men hva serverer man egentlig til de forskjellige anledningene når gjengen skal samles? Her finnes det nok mange løsninger, men det er ofte viktig å ta høyde for en del kriterier. Maten skal helst være smakfull, men de færreste har tid til å kokkelere hele dagen. Dertil bør det være noe man kan tilpasse til egne preferanser, og som helst tar hensyn til diverse allergier dersom dette er aktuelt.

Nå begynner du kanskje å kjenne at kravene blir overveldende? Da har vi heldigvis en god beskjed; Det finnes en rekke matretter som kan serveres til nesten enhver anledning. Så uansett om det blir spillaften med gutta på Guts Casino, eller om alle skal samles rundt bordet for en familiekveld, så vil denne maten gjøre susen. Finn litt inspirasjon blant våre foreslåtte retter og forbered deg til neste kveld uten å styre med en komplisert meny. 

Mat som tar hensyn til alt

Selv om det kan være fristende å lage noe avansert når man skal invitere gjester, er ofte det enkle det beste. Her er det spesielt fingermat som lar gjestene selv kombinere de ulike ingrediensene som gjør seg best. Vi har derfor funnet frem til noen typiske retter du sjeldent kan trå feil ved. 

Taco 

Man kan si hva man vil om norsk mat, men det er ingenting som er så fleksibelt som tacos. Dette har raskt blitt et fast innslag på det norske middagsbordet, mye takket være sin fleksibilitet. Alle kan finne frem til det de ønsker å lage mat av, og deretter komme opp med den perfekte kombinasjonen.

Noe av det som gjør taco til en uslåelig kombinasjon er muligheten til å gjøre det vegetarisk, ikke-vegetarisk og moderne. Her er det kun fantasien som setter grenser for hva du kan servere. Pass på at du velger drikke som står i stil med maten og at det er noe tilgjengelig for alle.

Koldtbord 

Om du ønsker å heve kvaliteten et hakk fra fingermat, vil et koldtbord være godt egnet for de fleste. Dette er så tradisjonelt norsk som du får det, men samtidig kan du inkludere nesten hva du vil på bordet. De fleste vil nok forvente at det er noen kalde og noen varme retter, men utover dette kan du fritt inkludere innslag av nesten hva som helst.

Sørg for at du har noe for kjøttspisere – gjerne i form av karbonader og annet snacks, men også tilstrekkelig utvalg for dem som er mindre glad i kjøtt. Her kan det være forfriskende med ulike typer salat som inkluderer sesongens frukt og grønnsaker. Dette kombinert med ferskt brød og tilbehør vil uten tvil bli en storslått suksess når man samler venner. 

Fajitas

En noe mer målrettet middag enn tacos kan være fajitas. Du kan riktignok bruke kylling i tacos også, men fajitas vil da være et mer smakfullt alternativ. Her er det bare å diske opp med det man måtte ønske, og deretter servere det varmt på bordet. Disse er utmerket om man ikke skal være så mange rundt bordet, da det ofte kan ta litt tid å lage et stort antall fajitas. 

Akkurat som med tacos vil det være viktig med korrekt tilbehør når du serverer fajitas. Dette gjelder ikke bare drikkevarer, men også det som settes frem av snacks, salater og lignende. Finn inspirasjon til dette i vårt store utvalg oppskrifter om du ikke vet hva som passer godt sammen med fajitas. 

Eksperttips

Uansett om du skal lage fajitas eller tacos, kan du gjerne sett fram litt hjemmelaget guacamole. Dette er ikke noe som tar utrolig lang tid, men kan virkelig sette prikken over i-en rundt bordet. Om du er mer eventyrlysten, kan du selvfølgelig også lage eget tacokrydder og tacosaus, men dette er litt mer krevende. Disk opp med nylaget guacamole som tilbehør, så blir det garantert god stemning rundt bordet. 

Oppsummering

Det kan være vanskelig å vite hva man skal lage når man samles rundt bordet, men heldigvis finnes det mange gode alternativer. Vi har derfor sett på noen retter som passer til nesten alle anledninger, samt er lett å tilpasse ulike grupperinger. Spesielt taco er en favoritt blant nordmenn, og det er et velkomment alternativ for de fleste gjester. Vil du sette et personlig preg på denne folkefavoritten kan du slå til med hjemmelaget guacamole og tacosaus som et friskt innspill rundt bordet. Da blir sikkert alle fornøyd. 

Print Friendly, PDF & Email