Kjøkkenet er et av husets viktigste rom. Undersøkelser viser at det er her vi stort sett oppholder oss, enten vi skal lage mat, gjøre lekser, prate eller være med venner og familie. Vi bor i et land der det er mørkt store deler av året, og belysning er derfor viktig. Det gjelder også for belysningen på kjøkkenet. Kjøkkenlamper sørger for at du både ser hva du gjør når du lager mat og setter den rette stemningen når maten skal nytes ved kjøkkenbordet.

Bedre romfølelse med riktig belysning

Lamper og lys gjør mye mer enn å bare sørge for at du ser hva du driver med. Bruker du belysningen din riktig, kan du sørge for at rommet virker større enn det faktisk er. Plasser du lampene på riktig sted, og velger riktig type lamper, kan du altså få et lite kjøkken til å virke større eller et stort kjøkken til å virke mer intimt.

Når du skal velge lampe, er det viktig å tenke litt mindre på selve lampen og litt mer på hvilket lys du trenger. Det er veldig lett å forelske seg i et design eller en spesiell lampe, uten å tenke over om den lampen kan tilby det lyset du har behov for. Lampen skal selvfølgelig være pen å se på og passe inn i interiøret ditt, men den skal også ha den riktige lysfunksjonen og sette den rette stemningen.

Lampeskjermen avgjør hvordan lyset fordeles. Den kan enten la lyset slippe gjennom, sende lys ut til hele rommet, opp, ned eller til siden. En lampe med lukket skjerm kan skape den helt rette stemningen ved kjøkken- eller spisebordet, men over benken trenger du skarpere lys slik at du kan lage perfekte baguetter eller en nydelig gulrotkake.

Kjøkkenet er helt klart et rom som gjerne trenger både arbeidslys og lys som skaper en hyggelig atmosfære.

Ulike former for belysning

Generell belysning er det som gir hele rommet et godt lysnivå. Det er dette som ofte også kalles allmennbelysning, og som gjerne refererer til lampen du har i taket.

Deretter er det funksjonsbelysningen. Dette er lyset du trenger over kjøkkenbenken eller kjøkkenøya for å se hva du gjør når du hakker og kutter ingredienser eller leser oppskrifter.

Stemningslyset er lys som fremhever fine gjenstander i vakre skap eller bokhyller. Det gir rommet karakter og bidrar samtidig til å skape dybde i rommet ditt. Dette er en flott måte å lyse opp et flott bilde på, oppskriftssamlingen eller kryddersamlingen.

Dagens utvalg av lamper gir deg mulighet til å skape akkurat det kjøkkenet du drømmer om, enten selve rommet er lite eller stort. Med riktig belysning blir kjøkkenet akkurat hva det skal være, nemlig hjemmets hjerte.

Print Friendly, PDF & Email