Det er egentlig litt feil å kalle retten for naanbrød ettersom ‘naan’ er det persiske ordet for brød. Vi kaller da det egentlig da for brødbrød. Menmen, det er jo greit med det «forklarende» ordet i tillegg her i Norge da.
I India og indiske restauranter får man stort sett alltid servert naanbrød til maten. Ja, naanbrød og ris. De spises også naanbrød i Iran, Afghanistan, Pakistan og stort sett hele det sentralasiatiske området.
Slike brød som naanbrød og chapati blir stort sett alltid servert til maten for man bruker det og fingrene fremfor en skje til å spise med.
Naanbrød – oppskrift
Det er selvfølgelig mange fordeler med å bake naanbrød selv, akkurat som med andre bakverk. Det er selvfølgelig tilfredstillelsen av å gjøre det selv, ferskheten og smaken i brødet, men det er også det at du da kan bestemme og variere krydderne og smaken på brødet slik at det er tilpasset til retten du serverer det til.
Ingredienser til 8 store naanbrød
- 2 dl melk
- 25 g gjær
- 1 egg
- 1 dl naturell yoghurt
- 2 ss olivenolje + litt til pensling
- 600 g mel
- ½ tsk. bakepulver
- 1 ts salt
- 2 ts sukker
- Krydder for å smaksette brødet etter dine ønsker, e.g. 2 ts Provence krydder, nigellafrø, knust hvitløk og timian
Slik lager du naanbrød
- Varm opp melken i en gryte til den er lillefingervarm – hverken kald eller varm
- Rør ut gjæren i melken før du tilsetter egg, yoghurt og olivenolje
- Bland mel, bakepulver, salt og sukker sammen
- Tilsett melblandingen i melken og elt til en deig. Heller for våt enn for tørr. Du kan alltid tilsette mer mel
- La deigen heve tildekket i romtemperatur i ca. 30 minutter. Bruk tiden til å for eksempel lage hovedretten.
- Når deigen er ferdighevet kan du elte den gjennom og del den opp i 8 like store deler
- Rull ut hver del til store og flate brød
- Legg dem på et stekebrett og la dem etterheve tildekket i ca. 30 minutter til
- Forvarm ovnen til 250° C
- Pensl brødene med olje og krydder
- Stek naanbrødene i 8-10 minuttene i ovnen. De kan også stekes i en stekepanne, men det er raskere i ovnen ettersom alle kan stekes samtidig
Server naanbrød til e.g. tikka masala.
Du kan gjerne fryse ned de ferdigstekte brødene og bare varme dem opp i en panne eller ovn når du skal servere dem
Du kan gjerne dele opp deigen i flere deler dersom du synes at disse er litt store,
Vil du ha mer inspirasjon til andre herlige indiske retter, så har vi samlet mange her.