Osso Buco kommer fra italiensk og betyr «knokkelens hull», og henviser til hullet mitt i benet der margen sitter.

Osso Buco er en matrett som er kjent fra Italia, nærmere kjent Milano der margen er essensiell for å få den rette smaken.

Osso Buco er kjent som en rett med kalveskank som blir skåret på tvers av benet i tynne skiver. Ja, og så må det jo være litt andre smaker som ofte kommer fra tomater, gulerøtter, løk, hvitløk, vin, rosmarin, salvie og sitronskall.

Lar man disse ingrediensene koke i sammen i en gryte i noen timer blir det en fantastisk tett og velduftende gryterett.

Osso Buco

Osso Buco – Oppskrift

Jeg synes at man ikke alltid skal trenge å følge tradisjonelle matoppskrifter. Noen ganger er det også morsomt å variere og prøve noe nytt. Jeg har derfor byttet ut vinen med øl, så blir den litt mer norsk liksom.

 

Ingredienser til 4 personer

  • 3 løk
  • 3 hvitløksfedd
  • 4 gulrøtter
  • 4-6 skiver kalveskank med både marv og knokler
  • 25 g smør
  • 2 ss olje
  • 2 ss sukker
  • 140 g tomatpure
  • ½ liter mørk øl
  • 3 laurbærblader
  • 1 bundt timian
  • ¾ l kjøttbuljong
  • Salt og pepper

Slik lager du Osso Buco

  1. Forhåndsvarm ovnen til 150° C.
  2. Finhakk løk, hvitløk, gulrøtter.
  3. Lag snitt i kjøttet rundt hele kanten for å unngå at det krøller seg sammen under stekingen.
  4. Brun smør og olje i en stor gryte som kan gå i ovnen
  5. Brun kjøttskivene i gryten med pepper. Ikke legg lag med kjøtt, så stek dem eventuelt i flere omganger. Ta alt kjøttet ut av gryten igjen.
  6. Stek så løk på svak varme til de blir gyldne.
  7. Tilsett sukkeret og la løken karamelliseres.
  8. Tilsett gulrøtter og hvitløk, og la steke et par minutter før du tar dette også ut av gryten igjen
  9. Stek tomatpureen litt i gryten
  10. Tilsett øl, laurbærbladene, timian, buljong og litt salt, og kok opp under omrøring
  11. Legg halvparten av kjøttet i gryten sammen med halvparten av løk- og gulrotsblandingen, og gjenta med resten av kjøttblandingen og løk- og gulrotsblandingen. Kjøtt og grønnsaker skal altså ligge lagvis i gryten.
  12. Sett lokket på gryten og sett inn i ovnen. La den simre i 5 timer i ovnen.
  13. Ta gryten ut av ovnen, rør rundt og smak til med salt og pepper innen servering.

Server med potetmos, litt persille og raspet sitronskall.  Du kan eventuelt også servere med blomkålmos.

Vi har oppskrift på flere andre herlige gryteretter her

Osso Buco er bare en av en lang rekke fantastiske italienske retter. Se flere italienske matretter her.

Summary
recipe image
Recipe Name
Osso Buco
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email