Tikka masala, mest kjent som kylling tikka masala er en rett med biter avmarinert kylling som stekes før det serveres i en krydret karry saus. Sausen er vanlgivis kremet og orange farget. Det er stor uenighet om hvor denne retten kommer fra. Noen mener at den kommer fra India, noen fra Skottland, og noen fra andre steder. Det er en av de mest populære rettene i Storbritannia. Det er jo typisk med gode og populære retter, at alle vil ha æren for den.
Jeg synes jo selv at retten høres indisk ut ettersom navnet kommer av en kombinasjon av de to indiske ordene tikka (som er en forrett) og masala (hindisk ord for krydder). Det brukes også garam masala i retten, og det er jo en indisk krydderblanding.
Tikka masala – oppskrift
Tikka masala er en ganske sterk rett. . Ingrediensene kan være veldig varierende. En undersøkelse viste en gang at i 48 forskjellige oppskrifter var den eneste ingrediensen som gikk igjen kylling. Sausen består stort sett av tomater, krem, og krydder.
Jeg lager min gjerne ganske sterk, men ikke alt for sterk så man fortsatt får de andre smakene. Den blir også veldig god, men du skal selvfølgelig få dømme selv.
Ingredienser til 4 personer
- 2 ss sesam- eller olivenolje
- 1 løk
- 2 chili
- 2-3 cm fersk ingefær
- 3 fedd hvitløk
- ½ ts chili
- 1 ts gurkemeje
- 2ts garam masala
- 1 ss brunt sukker
- 1 ss tomatpure
- 1 boks hakkede tomater
- 600 g kyllingfilet
- 1 ss kokosolje
- 1 ts karry
- 4 ss creme fraiche
- 1 bundt koriander
- Salt og pepper
Slik lager du tikka masala
- Begynn med å koke ris dersom dere vil servere tikka masala med ris.
- Skjær løk i skiver
- Varm opp oljen i en stor gryte og stek løken raskt
- Hakk imellomtiden chili, hvitløk og ingefær
- Tilsett chili, hvitløk og ingefær i gryten og stek videre et par minutter
- Tilsett krydder og sukker og stek videre mens du rører rundt
- Tilsett tomatpure og hakkede tomater og la blandingen simre et par minutter
- Blend sausen så du unngår klumper fra tomatene
- Skjær kyllingen i strimler og brun dem i kokosoljen
- Tilsett karry med kyllingen.
- Tilsett kyllingen i sausen og la simre videre i 10 minutter til.
- Finhakk koriander og bland det inn i creme fraiche.
Server tikka masala med ris og creme fraiche ved siden av. Det smaker også herlig med chapati ved siden av. Du kan også lage en raita som du serverer til, istedet for creme fraiche.
Tips: er maten for sterk er det en god ide å drikke melk til eller å servere med mer creme fraiche eller yoghurt. Fettet i melkeproduktet innkapsler det sterke stoffet, capsaicin som du finner i chilien.
Retten minner om en klassisk indisk rett Butter Chicken. Se alle våre indiske oppskrifter her.