Wienerschnitzel er en tradisjonell rett fra Wien i Østerrike. Noen mener dog at oppskriften egentlig kommer fra Italia, men det var da på 1500- eller 1600-tallet. En annen myte er at den ble importert til Østerrike i 1857 av feltmarskalk Radetzky, men den teorien har blitt motbevist ettersom man har funnet sammenlignbare retter helt til 1700-tallet. En ting man vet hvertfall er at ordet wienerschnitzel kan spores tilbake til 1862, så de burde jo kunne kreve æren for retten.
Wienerschnitzel – oppskrift
Wienerschnitzel er nå Østerrikes nasjonalrett, og en klassiker internasjonalt også. Den lages tradisjonelt av tynne skiver kalvekjøtt som vendes i mel, egg og griljermel før det stekes.
Ingredienser til 4 personer
- 4 egg
- 6 ss hvetemel
- 6 ss rasp
- 4 wienerschnitzler av ønsket størrelse
- 250 g smør
- 4 sitronskiver
- 4 ts kapers
- 4 ts raspet pepperrot
- 4 ansjosfileter
- Salt og pepper
Slik lager du wienerschnitzel
- Pisk eggene sammen i en skål – tilsett evt. litt melk
- Hell mel, salt og pepper i en tallerken og rasp i en annen tallerken
- Bank schnitzlene godt – dette hjelper også med å mørne dem – med en kjøtthammer så de blir helt tynne og flate.
- Vend dem først i mel, så egg og til slutt i rasp
- Varm opp en stekepanne med smør før du steker schnitzlene til de er gyldne og gjennomstekte – ca. 3 minutter på hver side. Pass på å bruke nok smør slik at schnitzlene ikke setter seg fast.
- Server hver schnitzel på en tallerken og pynt med sitronskive, kaper, raspet pepperrot og en ansjosfilet på siden.
Tips: Skal du lage mange schnitzler kan du holde dem varme i ovnen ved ca. 60° C.
Hva serverer man til wienerschnitzler?
Til wienerschnitzler liker jeg å servere råstekte poter med smør – gjerne restene fra schnitzlene. Legg videre smøret i en skål som man kan helle over. Server potetene med persille
Videre serverer man tradisjonelt kokte eller dampete erter til. Damp dem gjerne i en klatt smør. Nå ja, du ser nok at det ikke er erter på bildet over, og det er av den enkle grunnen at jeg tok dette bildet en kveld vi hadde middagsgjester som ikke tåler erter. Jeg måtte allikevel servere med noe grønt, så jeg valgte edamamebønner som jo ligner på erter og smaker godt.
Tilbehøret kan selvfølgelig varieres, men det bør alltid være sitron.
Forberedelsestid: 10 minutter
Tilberedningstid: 10 minutter