Leverpostei er en postei som inneholder lever. De fleste lages med griselever og fett flesk.
Leverposteien som vi kjenner den ble så vidt man vet oppfunnet av franskmannen François Louis Beauvais som hadde en butikk i Østergade i København. Han solgte leverpostei med franske trøfler for første gang den 20. oktober 1847, og var da en ekslusiv vare som kun de færreste hadde råd til.
Forløpere til denne leverposteien fantes dog allerede i Middelalderen, men da bestod posteiene av kjøtt og spekk som ble innbakt i deig, og var ikke smørbare.
Etter 1847 ble leverpostei noe man fikk kjøpt hos mange kjøpmenn i København, og med en pris som falt i takt med at baconeksporten til England steg. Eskporten etterlot nemlig større og større mengder svinelever på det danske marked. Leverpostei ble dermed i økende grad en viktig del av arbeiderfamilienes kost.
Den leverposteien vi finner i Norge er ofte annerledes enn den danske, og minner mer om den internasjonale pateen.
Leverpostei

Hjemmelaget leverpostei – oppskrift

Jeg foretrekker den danske, ja varm leverpostei med bacon og sjampinjong er virkelig noe annet. Hos de fleste slaktere kan du få tak i lever og spekk, gjerne frosne og gjerne hakket på forhånd, men det er ikke nødvending, bare forenkler prosessen for deg.

Ingredienser

  • 500 g svinelever
  • 200 g fersk spekk
  • 3 ansjosfileter
  • 2 løk
  • 125 g hvetemel
  • ½ l melk
  • 2 egg
  • 1 ts tørket timian
  • Salt og pepper

Slik lager du leverpostei

  1. Kjør lever, spekk, ansjosfileter gjennom kjøtthakkeren – en gang for en grov versjon eller to ganger for en finere versjon
  2. Sett en stekeplate med litt vann i inn i en ovn du forhåndsvarmer til 175° C.
  3. Varm mel og melk opp under konstant pisking, og kok det opp.
  4. La det koke noen minutter, og ta gryten av varmen
  5. Bland inn leverblandingen og eggene
  6. Rør godt slik at alt fordeles gjevnt
  7. Krydr med timian, salt og pepper
  8. Fordel leverposteien i aluminiumsformer
  9. Sett formene i stekeplaten og stek dem i ca. 45 minutter – avhengig av størrelsen på formen
  10. La leverposteien avkjøles helt før du tildekker den og oppbevarer den på et kaldt sted.

Tips: leverposteien kan godt fryses både stekt og rå.

Servering av leverpostei

Varm opp leverposteien 10-15 minutter i ovnen før du serverer den for en om mulig enda bedre smak. Varm den i en forhåndsvarmet ovn på 160° C og la den hvile noen minutter før du serverer den. Du kan også sette den 2 minutter i mikrobølgeovnen.

Server den med bacon og sjampignong og varmt brød, gjerne rugbrød for en skikkelig dansk opplevelse

Tips: Du bør bare varme opp hjemmelaget leverpostei, de kjøpte leverposteiene vil endre smak og konsistens til å minne om en væske.
Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Leverpostei
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time