Det er mange nordmenn som er i faresonen for å utvikle åreknuter, men de er mulige å forebygge i noe grad. De dårlige nyhetene først: åreknuter er arvelig i høy grad, noe som betyr at det er svært vanskelig å unngå at det utvikles åreknuter hvis du er genetisk disponert. Samtidig er det mulig å forsinke utviklingen og redusere omfanget. Behandlingsalternativer som Åreknuteklinikkene kan være et alternativ hvis åreknutene blir plagsomme i hverdagen.

Grunnleggende om åreknuter

Legg merke til at åreknuter generelt er ufarlige, men tilstanden kan forverres hvis den ikke behandles. Kontakt alltid legen din hvis du er usikker.

Åreknuter skyldes at de såkalte veneklaffene i venene er skadet eller slitt. Veneklaffene fungerer som ventiler i blodomløpet, og skal sikre at blodet bare beveger seg oppover på veien sin tilbake til hjertet. Når veneklaffene ikke fungerer som de skal kan blodet bevege seg uregelmessig, og de typiske åreknutene oppstår – hovedsakelig på leggene.

Tiltak som kan forebygge åreknuter

Høyt plasserte bein, regelmessig endring av sittestilling og eventuelt også støttestrømper kan være med på å forebygge og begrense omfanget av åreknuter. Disse tiltakene kommer i tillegg til to viktige faktorer når det gjelder belastningen beina og blodomløpet utsettes for:

  • Et sunt kosthold og fysisk aktivitet bidrar til sunn vekt. Overvekt belaster beina og venene spesielt, og en sunn vekt er derfor et viktig virkemiddel når det gjelder å forebygge åreknuter. Dessuten vil en sunn vekt også være med på å forebygge og lindre effektene av mange andre sykdommer.
  • Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å styrke blodomløpet, noe som igjen gir god blodgjennomstrømning i beina og reduserer risikoen for at det oppstår åreknuter. Fysisk aktivitet har også mange andre gode helseeffekter.

Med slike enkle tiltak er det altså mulig å i hvert fall forebygge og lindre åreknuter noe, og samtidig få både bedre kosthold og fysisk form.

Print Friendly, PDF & Email