Tørketrommelen er et viktig apparat i hjemmene våre, spesielt i vintersesongen når vi på grunn av værforhold ikke kan tørke klær naturlig. Det finnes hovedsakelig 3 ulike typer tørketromler, og det er ikke nødvendigvis likegyldig hvilken type du velger. Valget kommer litt an på hvordan du bor, samt hva du foretrekker og hvor stort budsjett du har.

 

Derfor vil vi forklare forskjellen på de ulike typene nedenfor, slik at du kan ta riktig valg når du skal kjøpe deg en ny tørketrommel. Du kan også ta en titt på beste tørketromlene som markedet har å by på dersom du vil plukke ut et par alternative modeller.

 

Slik fungerer egentlig trommelen

Det en tørketrommel gjør er egentlig å «støvsuge» luften, varme den opp og deretter føre den inn i trommelen for å få klærne tørre. Denne handlingen skaper ekstra fuktighet som trekkes ut av klærne ved tørking. Hvordan fuktigheten fordamper avgjør hvilken type trommel modellen klassifiseres som.

 

Kondens eller utlufting

Vi skiller som regel mellom kondens-modeller eller utluftings-modeller. En utluftings-tørketrommel fører fuktigheten ut av trommelen ved hjelp av et rør, mens en kondens-tørketrommel samler opp vanndampen fra tøyet og lagrer den i en intern tank.

 

Tidligere så var utluftings-tørketrommelen mest populær, men nå er det mer populært med en kondens-tørketrommel.  Det er fordi kondens-modeller har et system som gjør installasjonen innendørs mye mer praktisk. En utluftingsmodell er nemlig litt vanskeligere å installere innendørs på steder med liten plass, for da må du også ha et utløp for røret slik at vannet kan renne ut.

 

Varmepumpe

De mest moderne tørketromlene er nå utstyrt med varmepumper. En slik modell fungerer litt på samme måte som en kondens-tørketrommel. Oppvarmingen av luften skjer via kondensatoren til varmepumpen, mens kjølingen skjer via en fordamper.

 

Uansett hvilken modell og hva slags tørkesystem du velger, så er det avgjørende at det finnes plagg i ulike størrelser når du starter en tørkesyklus. Dette lønner seg fordi at klærne da blir fordelt over hele trommelen, slik at tørkingen blir jevn. En annen måte å optimalisere tørkingen på er å sortere klærne ut ifra hvilket stoff de er laget av, og deretter tørke like materialer sammen.

 

Et lite tips for å spare strøm

Strømprisene er ofte høye, derfor kan du med fordel «halvtørke» tøyet ditt slik at du slipper å bruke ekstra strøm på å tørke klærne dine 100 %. Da reduserer du tiden for eksempel tykke klær trenger å henge på tørkestativ, samtidig som du sparer strøm ved å kombinere lufttørking med tørking i tørketrommelen.

Print Friendly, PDF & Email