Gateau Marcel er en gourmetkake laget av sjokolademousse med sjokolademousse på. Det er en slik kake der du tenker, «håper ikke de andre tar for mye for jeg spiser gjerne hele selv». Hvertfall inntil du har satt tennene i et stykke eller to, for da skjønner du at det ikke helt går – hvertfall ikke uten pause.
Gateau Marcel – eller «ga til meg selv», som barna mine, ganske passende, kaller den, ettersom det er en ren selvforkjærelse – er en forholdsvis ny oppskrift, bare 30 år gammel. Den ble for første gang laget av den franskfødte kokken Michel Michaud og hans venn Marcel.
Opprinnelig ble kaken kaldt «gateau chocolat», altså sjokoladekake, men da Michel kom til Danmark på 1970-tallet omdøpte han den etter sin gode venn, Marcel.
Kaken ble faktisk laget med tanke for sunnhet, for ønsket til Michel og Marcel var å lage en kake uten mel, så glutenalergikere også kunne spise den.
Gateau Marcel – Oppskrift
Kaken kan faktisk også fint lages for melkealgerikere også ved å bruke laktosefritt smør. Dog vet jeg ikke om man kan få usaltet laktosefritt smør, men da kandu jo jukse litt og bruke det med salt.
Dette trenger du til en rund kake med en diameter på 20 cm
- 200g usaltet smør
- 200 g mørk sjokolade – 70% kakao
- 140 g pasteuriserte eggeplommer
- 200 g sukker
- 160 g pasteuriserte eggehvitter
- Litt smør til formen
Slik lager du Gateau Marcel
- Sett oven på 175° C.
- Smelt smør og sjokolade over vannbad
- Pisk eggeplommer og 150 g sukker lett og skummende
- Stivpisk eggehvittene i en separat bolle med de siste 50g sukker
- Smør kakeformen med smør. Du kan også ha bakepapir i bunnen.
- Bland sjokoladesmøret med eggeplommene før du vender hvitten inn til du får en jevn og klumpfri røre.
- Hell halvparten av sjokolademoussen i formen og sett resten i kjøleskapet. Stek «bunnen» i ca. 30 minutter.
- Avkjølen bunnen helt – sett den gjerne i fryseren – før du fordeler resten av moussen på kaken.
- Sett kaken i kjøleskapet i minst 3-4 timer innen servering
- Slik bollen og slikkepott
Før du serverer kaken kan du pynte den med ønsket pynt. På bildet har jeg pyntet med litt raspet mørk sjokolade, kakepynt i hjerteform og spiselig gullflak. Sistnevnte er et must synes jeg så det blir en skikkelig gourmetkake, men det er opp til deg.
Denne kaken tar lang tid å lage – med avkjølingen av bunnen og stivningen i kjøleskapet tar det minst ca. 5 timer, men det er helt klart verdt det.
For mer inspirasjon til dessertbordet, se her!