Å benytte en kalorikalkulator til å beregne antall kalorier som du trenger er kanskje ikke det første du tenker på når det gjelder matglede. Samtidig er faktisk akkurat det spørsmålet, hvor mange kalorier trenger jeg, noe som kan gi mer frihet og bedre samvittighet i hverdagen. Det å ha et forhold til antall kalorier i maten trenger ikke å være noe negativt.

Kalorier er ikke skummelt

Det vi vanligvis tenker på som «kalorier» er egentlig kilokalorier, eller forkortelsen «kcal». Det finnes selvfølgelig en teknisk definisjon av denne størrelsen, men i det daglige så benytter vi kalorier som et mål på hvor mye energi det er i mat. Alle mennesker forbrenner et gitt antall kalorier hver dag. Det er mulig å estimere dette med en kalkulator, finn info om kalorikalkulator her – du kan også beregne ditt eget estimerte kaloribehov.

Kalorier er altså ikke noe «fælt» eller «skummelt», som du må unngå til enhver pris. Dessuten er kalorier fra ulike kilder egentlig de samme – det er bare mange flere kalorier per vektenhet i kake sammenlignet med gulrot.

Et mål gjør det mye enklere å lykkes

Uansett hva målet ditt er, spise sunnere, gå ned i vekt eller bare få et forhold til hva du spiser, så er det mye enklere hvis du faktisk gjør det målet tydelig og målbart. Derfor kan det å telle kalorier faktisk være befriende. Det dreier seg ikke om å alltid spise minst mulig eller bare spise sunn mat – hvis du i stort spiser godt finnes det definitivt rom for både ferdigmat, kakestykker og godteri.

Hvis du gjør det til en vane å faktisk følge med på eget inntak av kalorier, blir det også mye enklere å ta riktige valg. Du vil for eksempel raskt oppdage at du kan spise praktisk talt ubegrensede mengder av frukt og grønnsaker, et godt forhold til eget kaloribehov kan gjøre ting enklere.

Print Friendly, PDF & Email