Jeg vet ikke om greske kjøttboller – som Keftedes betyr – er en rett som de greske gudene spiser. Jeg har aldri fått greske kjøttboller servert i Hellas, ei heller sett det på noen meny der.
Så kanskje greske kjøttboller er en rett som oftest blir servert til venner og familie, eller så har jeg vel bare vært feil steder i Hellas. Men mer om de greske keftedes senere.
Greske kjøttboller med feta – Oppskrift
For nå skal vi til oppskriften. Feta skal det være i. For feta er en gresk hvit ost som blir laget av en blanding av saue- og geitmelk. Feta er en beskyttet betegnelse med flere regler som må overholdes for at osten kan gå under navnet, feta. Feta kan bare produseres og modnes på spesielle avgrensede områder.
I Norge lager vi greske kjøttboller for det meste av hakket oksekjøtt. Men jeg synes også at de smaker godt laget av hakket oksekjøtt. Her får du min oppskrift på greske kjøttboller
Ingredienser til 4 personer
- 75 g fetaost
- 500 g hakket okse-, lammekjøtt eller en blanding
- 1 løk
- 1 egg
- 1 fedd hvitløk
- 10 store mynteblader
- 1 liten bundt persille
- Olje til steking
- Salt og pepper
Slik lager du greske kjøttboller
- Grovhakk fetaosten før du blander den inn med kjøttet
- Hakk opp løk som du blander i kjøttet
- Tilsett egg og hvitløk
- Hakk mynte og persille som du tilsetter i kjøttet
- Bland farsen godt sammen
- Form farsen til små kjøttboller med en skje og stek med i litt olje på en panne inntil de er gjennomstekte – ca. 4-5 minutter på hver side – avhengig av størrelse
Tilbehør til greske kjøttboller
Til greske kjøttboller smaker det herlig med tzatsiki og kanskje en gresk salat eller en annen salat.
Historien til de greske kjøttbollene
Det sies at det greske kjøkkenet er det eldste i Europa. Mange av de greske rettene har sin opprinnelse fra det Osmanske riket. Mousaka kommer for eksempel fra det arabiske mosaqq’a, som betyr avkjølt. Det søte bakverket menes å stamme fra Kina. Tzatziki og keftedes (greske kjøttboller) har rot i det tyrkiske og persiske kjøkkenet.
Greske kjøttboller på gresk
Jeg kikket litt i noen tradisjonelle greske oppskriftsbøker – tre forskjellige – og ingen av deres oppskrifter på greske kjøttboller inneholder fetaost … Til gjengjeld inneholder de bløtlagt og tørket «gammelt» brød.
Kjøttbollene vendes i mel eller en blanding av mel og rasp etter at de er formet til boller før de blir nærmest kokt i olje. De blir hvertfall stekt i store mengder med olje.
Det at kjøttbollene blir vendt i mel eller mel og rasp og så godt som frityrstekt gir dem en sprø skorpe. Det bløtlagte brødet gir dem, på den andre side, en myk og saftig inside.