Sliter du ofte med å få sove, eller våkner du kanskje mange ganger om natten og står opp om morgenen uten å føle deg uthvilt? Da er du ikke alene. Derfor har vi laget en liten liste med flere grep du kan ta for å forbedre nattesøvnen din.

Sørg for å ha en seng av høy kvalitet

Det sier seg muligens selv at en god seng er helt avgjørende for at du skal få deg en god natts søvn. Se helst etter en seng som er ergonomisk anlagt, slik at den kommer med komfortsoner og mer enn nok fjærer – samt at fastheten er skreddersydd til kroppen din. Dersom du for eksempel sliter med å komme deg inn i eller ut av sengen, så kan en regulerbar seng være et ypperlig alternativ. Forbrukerliv.no har skrevet om mange av de beste testvinnende modellene markedet har å by på.

 

Bruk blålys-briller når mørket senker seg

Blålys-briller er et fantastisk hjelpemiddel når det kommer til å forbedre søvn. Det finnes flere selskaper som lager blålys-briller med spesielle linser som filtrerer ut alt av blått lys. Velg aller helst en modell som har mørke oransje eller røde brilleglass – og sørg for at glassene faktisk filtrerer lyset og ikke bare er farget.

 

Grunnen til at dette er så effektivt er fordi vi ofte omgir oss med skjermer når det er mørkt ute. Uansett om det er mobiltelefonen, nettbrettet eller TV-en du bruker mest, så vil alle disse apparatene gi fra seg blått lys. Hjernen din klarer ikke merke forskjell på dagslys og blått lys fra skjermer, derfor vil det blå lyset fra skjermene lure hjernen din til å tro at det er midt på dagen, og ikke sengetid. Ved å gå med fargede blålys-briller når det er mørkt vil du derfor kunne filtrere ut alt det blå lyset slik at hjernen din får slappet av og roet ned aktiviteten for en god natts søvn. Blålys-briller finnes både med og uten styrke – og også som briller du kan «klipse» utenpå dine vanlige briller.

 

Ikke drikk koffein for sent

Koffein finnes i mange flere drikker og matvarer enn man skulle tro. Dette inkluderer ikke bare kaffe og energidrikker – men også diverse te som for eksempel grønn te, hvit te og svart te. Veldig mørk sjokolade kan også gjøre at du føler deg årvåken når du faktisk skal sove. Dersom du sliter med søvnen så lønner det seg i stor grad å redusere inntaket av disse matvarene.

 

Det kan være lurt å drikke koffein om morgenen før klokken 12, og holde seg til koffeinfri senere på dagen. Er du veldig glad i sjokolade så kan du velge en mildere type, som for eksempel melkesjokolade. Husk imidlertid også at sukker kan sette kroppen i høygir og holde deg våken om natten.

Print Friendly, PDF & Email