Kolonialprodukter

I dag brukes kolonialprodukter typisk om matvarer som ikke passer inn i noen av de andre produktene. Opprinnelig referte ordet kolonial til varer som kom fra koloniene, altså produkter som ble sendt til Europa fra koloniene. Varene ble sendt over fra india og andre kolonier langt unna, og brukte lang tid på å komme frem. Ettersom det tok lang tid før varene kom frem var det bare en bestemt type varer,  som gav bakgrunnen for de varene som tradisjonelt ble kalt kolonialvarer, nemlig: langtidsholdbare varer.

Her har vi en liste over kolonialmatvarer vi liker:

Chiafrø – Det er vel nesten ikke noen matvare som er mer hypet enn chiafrø. Den inneholder gode omega-3 kilder, fett og fiber, altså masse gode næringsstoffer. Du kan bruke dem til å bake rundstykker, brød eller annet bakverk. Les mer om chiafrøene her.

Egg – Egg er en billig og god matvare. Egg er spesielt mye brukt som en god proteinkilde til frokost. Det er ikke minst en god kilde til veldig mange næringsstoffer som man trenger i løpet av en dag. Les mer om egg og oppskrifter med egg her.

Fiskeolje – Fiskeolje er jo ikke egentlig en matvare som man bruker på samme måte som resten av matvarene vi har her. Til gjengjeld er det en ekstremt viktig kilde til omega-3 som vi Nordmenn får for lite av på grunn av dårlig inntak av fisk.

Garam Masala – Dette er vel teknisk sett et blandingskrydder du kan kjøpe i nesten alle matbutikker. Ettersom det er et blandingskrydder, kan du faktisk også lage det selv hjemme på 10 minutter.

LInfrøolje – er en olje laget av linfrø. Linfrø og linfrøolje består av et høyt innhold av Omega-3 fettsyrer, og er derfor en skikkelig godt valg, som kan erstatte fisk og fiskeolje.

Kakaonibs – Det er faktisk kun tørkede kakaobønner, men det smaker skikkelig godt, som all sjokolade. Ettersom det er ren kakaobønne som ikke er prossesert inneholder de masse antioksidanter.

Kokosmel – et skikkelig godt alternativ til vanlig mel helt uten gluten. Er spesielt godt å bruke i søte bakverk.

Kokosolje – Kokosolje er en utmerket erstatning for de fleste matoljer. Kokosoljen er dog også kjent som et hudpleieprodukt, så man kan si at det er et meget allsidig produkt. Les mer om hvordan og hva du kan bruke kokosoljen til her.

Kokossukker – kokossukker kommer, som navnet asvlører, fra kokospalmen. Helt nøyaktig kommer den fra blomstene som vokser på kokospalmen. Les mer om kokossukker og hva du kan bruke det til her.

Olivenolje – er kanskje en av vår tids viktigste kolonialvarer. Olivenoljen må jo være den viktigste vegetabilske- og matolje ettersom den tåler høy varme, og dermed er veldig god å steke med. Vi skriver om bruken av olivenolje som en matolje her på denne siden, men den brukes også mye i såper og annen hudpleie.

Peanøttsmør – kan faktisk bare være peanøtter som er kjørt gjennom en kjøkkenmaskin inntil det blir mykt som smør. Peanøttsmør kan brukes som pålegg, i baking eller til og med i en rekke andre varme matretter, spesielt asiatiske retter. Les mer om peanøttsmør og forskjellige matretter som bruker det her.

Sirup – en søt og flytende masse som opprinnelig var laget av en sukkeroppløsning fra lønnetreet. Idag lages sirup fra  forskjellig søtningsmidler.

 

 

Print Friendly, PDF & Email