Egg kan nesten sees som naturens egen vitaminkapsel. Ett egg veier ca. 63 g, og består av 30 % plomme, 60 % hvite og 10 % skall. Fra ett slikt lite egg får du et godt tilskudd av mange av vitaminene og mineralene som du trenger.
I gjennomsnittskosten bidrar egg bare med én prosent av kostens energiinnhold, men de bidrar med en rekke viktige næringsstoffer.Alle har hørt om tomme kalorier. Egg er det motsatte. Et egg inneholder 90 kilokalorier, og gir deg større eller mindre doser av alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold. Bortsett fra vitamin C.
Egg er naturlig rikt på protein. Og det er ikke hvilket som helst protein: Eggets protein er av beste kvalitet for kroppen. Det betyr at eggets protein er det som ligner mest på kroppens protein, og dermed dekker kroppens proteinbehov best. Egg er faktisk den nest viktigste kilden til vitamin E, den tredje viktigste kilden til vitamin D og den fjerde viktigste kilden til vitamin B12 i det norske kostholdet. Du får også et høyt innhold av , enumettet fett, riboflavin, folat, selen og fosfor. Den inneholder også vitamin A, jern, sink og jod. Det er altså mange gode grunner til å spise egg!
Egg har vært en del av menneskers diett så langt tilbake det kan spores. Hønseegg kan spises direkte, men brukes ofte i matlaging i form av retter som speilegg, eggerøre, eggedosis og omelett, men det er også en av hovedingrediensene i mange kaker, pannekaker og vafler ettersom det fungerer som et godt bindestoff.
Omelett- lag en enkel eggepanne med fyll, kalt omelett.
Potetomelett – en spennende omelett med potet. Potetomelett er en god, mettende, enkel, billig og rask middagsoppskrift
Shakshuka – en herlig eggerett fra midtøsten. I en shakshuka posjeres egg i en krydret tomatsaus.