Uhhh, mormors sitronfromasj … Det var ikke den som ble hentet i supermarkedets frysedisk eller noe pulver som var drysset ut av et brev. Nei du, det var den hjemmelagde sitronfromasj. I god tid, for en slik sitronfromasj skal ha den tiden en ekte sitronfromasj skal ha, ihvertfall i kjøleskapet, ellers stivner den ikke. 

Det var ikke flasken med sitronsaft som ble presset nei, det var sitronen som ble det. For det var EKTE sitroner – eller ihvertfall sitronsaft og – skall. 

Den gangen kjente vi ikke til salmonella risiko, så her kom det ekte egg i. Ikke pasteuriserte fra plastbegre. Sitronfromasj kom for fullt på 60- tallet. Og gud så godt det smakte!

Sitronfromasj – oppskrift

Jeg kjenner ikke min mormors oppskrift på sitronfromasj, eller kanskje gjør jeg. For resultatet av den oppskriften du får her smaker nøyaktig som hennes. 

4 personer

3T15M

Kos

Ingredienser

 • 4 plater gelatin
 • 3 egg
 • 100 gram sukker
 • 2 økologiske sitroner
 • 2½ dl kremfløte

Slik lager du sitronfromasj

 1. Legg gelatin i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter. 
 2. Pisk imens egg og sukker lyst og luftig med en håndmikser. 
 3. Ta gelatinen opp av vannet og smelt den i en kjele med så mye av vannet som henger igjen. 
 4. Bland den smeltede gelatinen med revet skall av de to sitroner og ½ dl sitronsaft. 
 5. Hell det i eggemassen og rør det sammen. 
 6. Pisk fløten til skum, og vend det stille og rolig i eggemassen. 
 7. Held fromasjen opp i serveringsskålen eller i porsjonsskåler og legg det kaldt i minimum tre timer. 

Tips: Om du ikke skal servere sitronfromasj før dagen etter holder det å bruke 3 gelatinplater, da tiden i kjøleskapet gjør det stivere og stivere. 

Pynt fromasjen før servering. På bilde har jeg pyntet med krem, f.eks råkrem, ferske bær og litt hakket sjokolade, men mulighetene er mange og valget er ditt. 

Kandisert sitronskall

Fromasjen kan også pyntes med kandisert sitronskall. Det lager du ved å skrelle en sitron - kun det gule, det hvite smaker bittert. Skjær skallen i tynne strimler. 

Ha like mye vann som sukker (f.eks 1 dl av hver) i en kjele og kok det i ca. 2 minutter til det begynner å bli tykt. Tilsett sitronskallene og det alt opp i et minutts tid ved en jevn varme. 

Ta skallene opp med en hulskje, og la dem dryppe av seg på et stykke kjøkkenpapir. Legg strimlene på en stekeplate med bakepapir og tørk dem midt i ovnen ved 100°C i ca. ½ time. 

Sitronfromasj serveres normalt som dessert, men du kan også servere den til kake, f.eks sjokoladekake eller sjokoladefondant

Rå egg i desserter

Nå nevnte jeg tidligere at salmonella - risikoen ikke eksisterte da mormor lagde hjemmelagde desserter med egg, rå egg, uten så mye som å blunke. 

Det kan du også gjøre, hvis du kjøper norske egg. Norske egg er nemlig erklært salmonellafri. Så selv om eggene ikke blir varmebehandlet - snarere tvert imot - er det altså ingen risiko forbundet med å bruke rå, norske egg. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Sitronfromasj
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time