Gudene vet om sjokoladefondant først ble lagd ved et uhell? En vanlig kake eller muffin som ikke skulle bli flytende, men ikke ble ordentlig gjennomstekt. For det er faktisk det sjokoladefondant er. En sjokoladekake som ikke er gjennomstekt. 

Det er også det vanskeligste ved å lage sjokoladefondant – eller kaker, for du skal nok lage mere enn en – de må ikke stekes for lenge, så mislykkes de. Sjokoladefondant som ikke er flytende kan naturligvis fortsatt spises, men det flytende er … gone forever!

Kakene smaker mye av den sjokoladen du bruker. Jeg er ikke så glad i sjokolade med veldig høy kakaoprosent, hvis jeg skal spise den «rå», og det skal man jo i sjokoladefondant. Så en kakaoprosent på rundt 60 +/- er fint for meg. 

Sjokoladefondant – lett oppskrift

Det er ikke så vanskelig å lage denne sjokoladefondant. Det er som nevnt det med å få dem ut av ovnen i tide, som er det som er vanskelig. For baketiden kan variere fra ovn til ovn, og alt etter hvilke muffinsformer du bruker. Jeg bruker mine muffinsformer av silikon. De er ca. 6 cm i diameter og er ca. 3½ cm i høyde. 

6 kaker

30M

Kos

Ingredienser

  • 100 gram mørk sjokolade
  • 100 gram smør – ordentlig smør, ikke margarin
  • 50 gram sukker
  • 40 gram mel
  • 3 egg av medium størrelse

Slik lager du sjokoladefondant

  1. Forvarm ovnen på 200°C. 
  2. Hakk sjokolade og smelt den over vannbad sammen med smør og sukker. Det skal kun såvidt smelte, blir det for varmt "stivner" eggemassen. 
  3. Rør siktet mel i, og tilsett de lett sammenpiskede eggene. Rør grundig og iherdig. 
  4. Hell deigen i muffinsformene, og sett dem i den varme ovnen i 9-11 minutter. 
  5. La dem avkjøle seg litt før de tas ut av formene og serveres med hjemmelagd is, panna cotta, frukt eller liknende frisk dessert. 

Se selv! Superlett! Jeg kjenner ikke egentlig noen måte hvor du kan se hvordan sjokoladefondant er som de skal være. 

Sjokoladefondant skal selvfølgelig være stekt utenpå, men ikke engang tipset med å stikke en strikkepinne eller en kjøttnål i og se om deigen henger igjen kan brukes, for hvis den ikke gjør det, hva så? Det er for sent. 

Så prøv deg frem, og ta tid på hvor lang tid de skal ha i din ovn og dine former for å være perfekte. 

Tips: Bruker du muffinsformer av papir skal kakene stekes i kortere tid enn hvis du bruker muffinsformer av metal eller silikon. 

Sjokoladefondant i fryseren

Kakene skal serveres nystekte og lune. Du skal ikke fryse dem ned. De blir ikke myke på samme måte etter opptining. 

Vil du spare tid den dagen du skal servere sjokoladefondant kan du istedenfor steke dem med en gang, sette de fylte formene i kjøleskapet og steke dem rett før de skal serveres. 

De kan tåle å stå i kjøleskapet til dagen etter. Men husk at de skal stå i formene. Deigen blir seig og tykk, så hvis du setter skålen i kjøleskapet vil det bli vanskelig - ja, nesten umulig - å helle den i formene. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Sjokoladefondant
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time