Panna Cotta er er en italiensk dessert. Navnet oversettes til «fløte kokt» eller  bedre sagt » kokt fløte». Bare det høres jo godt ut, spesielt ettersom denne retten er en dessert også. Panna Cotta kommer originalt fra Piemonte, men fås nå over hele verden. Det er nesten små ostepuddinger laget av fløte og ikke egentlig ost, og serveres ofte med fersk eller kokt syrlig frukt.

Liker du desserter, så er panna cotta en oppskrift som vil falle i smak. Den kremaktige, søte smaken fra fløten blandet med den syrlige smaken fra fruktene gir en perfekt kombinasjon.

Panna Cotta

Panna Cotta – Oppskrift

I denne oppskriften har jeg brukt fersk frukt – jordbær, solbær og rips. Du kan også se på bildet at jeg har pyntet med litt fersk mynte, men det er jo mest for bildet.

Ingredienser til 4 personer

 • 2 gelatinplater
 • ½ vaniljestang
 • 80 g sukker
 • 3½ dl kremfløte
 • 300 g jordbær
 • 1 dl rips
 • 1 dl solbær
 • 4 mynteblader på stilk

Slik lager du panna cotta

 1.  Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i ca. 5 minutter
 2. Skrap vaniljefrøene ut av vaniljestangen ned i en gryte sammen med selve vaniljestangen, 40 g sukker og fløten.
 3. Varm opp til like under kokepunktet under konstant omrøring. Fløten skal ikke koke.
 4. Smelt tørkede gelatinplater i den varme fløten, mens du fortsatt rører konstant.
 5. La blandingen avkjøles litt før du siler den
 6. Fordel panna cottaen jevnt i 4 glass eller former og sett dem kjølig i minst et par timer for at de skal stivne
 7. Skjær opp 250 g jordbær i mindre biter med resten av sukkeret over. Sett dem kjølig sammen med panna cottaen for å trekke
 8. Rett før servering kan du mose jordbærene og helle over panna cottaen.
 9. Skjær opp resten av jordbærene i små biter, og fordel dem i skålene sammen med rips og solbær. Avslutt med myntebladene.

Server og nyt denne friske desserten!

Tips 1: Du kan lage panna cottaen dagen før, og la dem stå i kjøleskapet til de skal spises. Legg på jordbærmosen og resten av pynten rett før servering.

Tips 2: Du kan også servere panna cottaen vendt ut av formene på en tallerken og så pyntet med mosen og frisk frukt. Legg formene i iskaldt vann før du snur dem. Panna cottaen løsner lettere fra formene på denne måten.

Panna cotta med hvit sjokolade

Er du veldig glad i søte desserter så bør du prøve å hakke 50 g hvit sjokolade, som du legger i gryten under oppvarmingen av fløten, slik at den smelter.

Ellers er det bare å lage den likt som i den ovenstående oppskriften. Den smaker også godt med honning eller sirup til i stedet for frukt og bær.

Du kan lage en fantastisk hylleblomstsirup ved å helle 2dl konsentrert hylleblomstsaft i en gryte sammen med vaniljefrø fra ½ vaniljestang og 3 ss sukker. La blandingen koke inn til en tykk sirup – ca. 8-10 minutter. La den avkjøles helt innen du heller den over den stivnede og kalde panna cottaen

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Panna Cotta
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)