Porchetta er en italiensk grisestek, eller såkalt ribberull. Porchetta brukes ofte som slaktet, som krydres og rulles utenpå krydderier, krydderurter osv. Men du kan også bruke metoden på en liknende stek som du marinerer med de italienske inspirerte krydderier og urter. 

Her får du oppskriften på en porchetta – eller i hvertfall en stek av gris fullt av urter – som er lett å lage – noe lettere enn den tradisjonelle porchetta. 

Porchetta- oppskrift

Har du gjester med kresne ganer, kan du eventuelt holde deg til å krydre steken i den ene enden, så kan den andre enden skjæres av. Dermed blir det en tradisjonell ribberull til dem som ønsker det. Men om alle er glad i den smaksrik porchetta, så er det bare å slå til. 

4 personer

2T 10M

Middag

Ingredienser

 • 1-1½ kg tynnribbe (grisstek med svor)
 • 4 fedd hvitløk
 • 4 kvister rosmarin
 • 2 ts tørket basilikum
 • 3 ss olivenolje
 • Salt og pepper

 

Slik lager du porchetta

 1. Forvarm ovnen på 200°C varmluft. 
 2. Finhakk hvitløken. 
 3. Hakk også skyllet rosmarin, og bland det sammen med hvitløk, basilikum, olje og salt og pepper. 
 4. Skjær noen dype snitt i svinenakken – ikke der svoren er – og ha det meste av krydderoljen i snittene. Smør resten ut over kjøttets sider – fortsatt ikke der hvor svoren er. 
 5. Legg steken med svoren ned i en ildfast form eller liknende av passende størrelse og held så mye kokende vann i at svoren er dekket av vann. 
 6. Sett den i ovnen i ca. 15 minutter.
 7. Ta steken ut, skru ovnen opp på 250°C, hell ut vannet og legg steken med svoren oppå en rist over i formen. Gni svoren med salt og pepper. 
 8. Sett steken i ovnen igjen i ca. 15 minutter, hvor du deretter skrur ovnen ned på 160°C. 
 9. Hell kokende vann i den ildfaste formen. Vil du lage saus, så ha en skrellet løk i halve eller kvarte former i. 
 10. La steken stå i ovnen i 1½ times tid, til den er gjennomstekt – bruk evt. et steketermometer. 
 11. Skru av ovnen, og la steken stå i 10 minutters tid med stekeovnsdøren åpen. Imens kan du eventuelt lage en brun saus til. 

Tips: Er svoren ikke sprø når din porchetta er ferdig, så la den stå under grillen til den blir det. Men pas på, den blir raskt sort hvis du skrur for høy varme på grillen. Ca. 190-200°C er nok. Grillingen skal foregå før steken skal hvilke de 10 minutters tid med stekeovnsdøren åpen. Slik får du den perfekte porchetta. 

Serveringsforslag

Porchetta behøver ikke en brun saus, men lager du saus, så bruk skyen for å få den gode smaken fra steken. 

Istedenfor det tradisjonelle tilbehør som kokte poteter, rødkål, kokte eller dampede grønnsaker, kan du servere en fersk salat til porchetta, for eksempel grønnkålsalat. Du kan også servere hasselbakte poteter eller pommes anna

Du kan gjerne servere både rød- og hvitvin til porchetta. Vinen kan gjerne ha en lett krydret smak. En Côtes-du-Rhône ville for eksempel vært en glimerende valg. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Porchetta
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time