Cordon bleu – eller gordon bleu som mange kaller det – er en rett  jeg alltid – hver gang jeg lager det – lurer på hvorfor jeg ikke lager oftere. For cordon bleu smaker virkelig himmelsk med sitt sprø og knasende ytre, saftig rødt kjøtt, og kremete smeltet ost. Wow, så godt det er!

Cordon bleu betyr «bånd blått» – altså «blått bånd» – på fransk. Uttrykket blir brukt i flere sammenhenger, både i og utenfor kjøkkenet. I kjøkkenet blir det som regel brukt når man snakker om mat av spesiell høy standard. Akkurat det vil jeg kalle denne retten.

Hva er cordon bleu?

Cordon bleu er et stykke kjøtt som enten er surret rundt eller fylt med ost og skinke. Retten ble oppfunnet i Sveits i 1940-årene, og bestod da av en schnitzel fylt med ost. Vår tids variant som stort sett består av kylling kom ikke før på slutten av 60-tallet.

cordon bleu

 

Kylling cordon bleu – oppskrift

Når jeg lager denne retten bruker jeg kylling. Jeg har også spist det med svinekjøtt, men jeg foretrekker kylling. Det er selvfølgelig kun en smakssak, så oppskriften er helt lik dersom du ønsker å bruke en annen type kjøtt enn kyllingbryst, som for eksempel kalve- eller svineschnitzel.

  • 2 skiver god skinke – jeg bruker Prosciutto Cotto, en lettsaltet italiensk kokt skinke
  • 2 skiver fersk mozarella – eller et par skiver mild/mellomlagret skjæreost
  • 2 store kyllingbryst eller 4 små
  • 2-4 salvie blader – avhengig av størrelse
  • 1 dl rugmel
  • 1 egg
  • 1 dl rasp
  • Olivenolje eller smør til steking
  • Salt og pepper

Slik lager du cordon bleu

  1. Brett skinkeskivene rundt hver sin skive ost.
  2. Skjær forsiktig ut en lomme i begge kyllingbrystene på den flate siden, og legg en skinke-ostepakke inn i lommen med salvien.
  3. Lukk lommen med en eller to kjøttnåler, eller tannpirker.
  4. Legg rugmel, et sammenpisket egg og rasp blandet med salt og pepper i hver sin bolle.
  5. Rull filletene først i rugmel til de er helt tildekket, gjenta i egget og til slutt i rasp.
  6. Smelt smør eller olje i en stekepanne før du legger kjøttet i, og steker det på begge sider til de er gjennomstekte – ca. 8-10 minutter på hver side.
  7. Del filetene i to slik at du får fire stykker – med mindre du brukte fire mindre fileter da selvfølgelig.

 

Schnitzel cordon bleu

Har du  lyst til å lage retten med et stykke svine- eller kalvekjøtt som ikke er tykt nok til at du kan skjære en lomme i, kan du banke stykket helt tynt og flatt før du heller bretter det rundt skinke-ostepakken, før du lukker den igjen med en kjøttnål eller tannpirker og gjør som tidligere med å rulle i mel, egg og rasp før du gjennomsteker den.

En annen mulighet er at du panerer kjøttet i blandingene og steker det før du legger den på en stekeplate med skinke og ost oppå før du steker det til osten begynner å smelte.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Cordon bleu
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)