Bønnesalat … Pst! Har du hørt om edamamebønner? Eller eddermame-bønner som min mann kaller dem.   De smaker eddermame godt også – beklager språket – og jammen ser de også flotte ut med sine runde former og klare grønne farge. Edamamebønner er faktisk umodne sojabønner.

Du kan servere disse bønnene til alt, kalde eller varme, eller, som vi har gjort, blandet  i en salat. Edamebønner smaker ikke så godt alene, ettersom de er litt spesielle å tygge i.

Bløtlegging av bønner

Du gjerne bruke andre typer bønner – f.eks. kidneybønner – i salaten. Dersom du ikke kjøper bønner i boks, så må disse bønnene også kokes før du spiser dem. Akkurat som ferske edamamebønner skal. Det er delte meninger om bønner skal bløtlegges før de kokes.

Jeg gjør nå det alltid, for da trenger de nemlig ikke å koke like lenge. Man er også på den sikre side, for matforgiftning fra bønner skal man ikke spøke med.

Kidneybønnen er den bønnetypen som inneholder den høyeste nivået av lektin, et giftstoff som ødelegges ved koking. Det er derfor viktig å koke bønnene helt møre. Bløtlegging dreper ikke giftstoffene, men fortkorter koketiden.

Bønnesalat

Bønnesalat med edamamebønner – Oppskrift

Her har jeg, som sagt, laget en salat med edamamebønner, en bønnesalat. Du kan også bruke andre bønner, som kidneybønner. Men denne varianten er spesielt god, samtidig som den ser lekker ut!

Ingredienser til 4 personer

 • 150-200 g edamamebønner – jeg bruker frosne bønner som er kokt og renset, men du kan gjerne koke og rense dem selv også
 • 1 bundt grønne asparges
 • 1 bundt reddik
 • Ruccola-salat
 • Fersk timian, oregano eller annen krydderurt
 • 100g fersk mozzarella, feta eller annen fersk ost
 • Litt stekt bacon

Sånn lager du bønnesalat

 1. Kok bønner/hell kokende vann over frosne bønner og la dem tørke
 2. Knekk av den nederste delen av aspargesene og skyll dem
 3. Skjær aspargesene i små biter, ca. 3-4 cm
 4. Kok aspargesene i ett minutt, før du også legger dem til tørk
 5. Skyll og skjør og reddikene i fine skiver
 6. Skyll og skjær opp salaten
 7. Skjær opp osten i mindre biter
 8. Bland så bønner, asparges, reddiker og salat, før du til slutt topper salaten med ost og bacon.

Bønnesalaten kan serveres til f.eks biff eller som en lett rett med en god skive brød til. Se også inspirasjon til andre salater.

 

Velbekomme!

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Bønnesalat
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time