Lun potetsalat – Det med mat har som nesten alt annet noe med trends og mote å gjøre. Noen retter forblir populære for evig, mens andre forsvinner litt i bakgrunnen. 

Lun potetsalat hører nok til litt til den siste kategorien, da man ikke ser den så ofte på matbordet lenger. Det var det til gjengjeld da jeg var barn. Vi fikk lun potetsalat som oftest til pølser, gjerne grillpølser. Lun potetsalat serveres noen ganger til sommerens grillsesong med pøler og annet god til. Prøv å server lun potetsalat til middag en alminnelig hverdag – det er faktisk veldig godt!

Lun potetsalat med pølser – oppskrift

Den tradisjonelle oppskriften på lun potetsalat er i høy grad skiftet ut med kald potetsalat eller en varm med hvitvin og friske urter eller liknende. Men her vil jeg la meg dra tilbake til barndommen og gi deg min – og min mors – oppskrift på tradisjonell lun potetsalat. 

4 personer

40M

Middag

Ingredienser

 • 800 gram poteter – gjerne noen med et fint, tynt skall – om du velger å ikke fjerne skallet. 
 • 1 løk
 • 25 gram smør eller margarin
 • 2 dl melk – buljong eller vann kan også brukes, men min mor brukte melk. 
 • ¼ dl eddik
 • Sennep
 • Salt og pepper

Slik lager du lun potetsalat

 1. Skrubb og skyll potetene – eller skrell dem. 
 2. Kok dem neste møre – de må for guds skyld ikke kokes ut. 
 3. Skrell dem når de har kjølt seg litt ned, hvis du ikke har skrelt dem og du ikke vil ha skall på. 
 4. Skjær potetene i tykke skiver. 
 5. Skrell løken og skjær dem i tynne skiver. 
 6. Ha margarin, melk og eddik i en gryte og kok opp blandingen i et par minutter. 
 7. Smak til med sennep, salt og pepper
 8. Vend potetene forsiktig i og la dem jevne ut den lune potetsalaten. 
 9. Pynt eventuelt med litt grønt dryss – gressløk, persille eller liknende. 

Slik koker du pølser uten at de sprekker

Det er ikke vanskelig å «koke» pølser – faktisk skal de ikke koke, for da sprekker skinnet. Ha pølsene i en kjele rikelig med vann med litt eddik, og la det varme opp til kokepunktet. Ta kjelen av varmen og la pølsene bli liggende i det varme vannet i 3-5 minutter, 

Om du vil bruke røde pølser kan du ha eddik i kokevannet. Det gjorde alltid min mor og hun sa at da beholdt pølsene fargen. 

Visste du at røde pølser i sin tid ble røde for å dekke over fargen av halvt fordervet kjøtt, så man kunne selge det til de fattige? I dag er dette heldigvis ikke tilfellet. Røde pølser har like høye hygienemessige veterinære standarder som alle andre matvarer. 

Ut over å servere lun potetsalat til pølser – grillpølser, wiener pølser, røde pølser eller hvilke du måtte ønske – kan du servere det til nesten alle retter. Til alt hva du ville servert kald potetsalat eller fløtegratinerte poteter til. For eksempel medisterpølser, fiskekaker, stekt fisk, indrefilet eller ja, til og med hamburgerrygg. Neste gang du skal ha poteter til middag, så lag lun potetsalat – velbekomme!

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Lun potetsalat
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time