Hamburgerrygg – kokt hamburgerrygg med kålstuing og kokte poteter var en av de rettene vi ofte spiste til finere søndagsmiddager eller besøk da jeg var liten. Dette er en av de klassiske og tradisjonelle norske oppskriftene.

Hamburgerrygg er en utkjæring av svinekam eller svinerygg som er saltet og røket. Selv om hamburgerrygg og skinke kan tilberedes på mange av de samme måtene, så er de langt fra det samme, selv om mange tror det. Skinken er nemlig en utkskjæring fra grisens lår/bakparti.

Det er vanskelig å «ødelegge» en hamburgerrygg. Det kan selvfølgelig skje at du tilbereder den for kort så den er rå eller for lenge så den blir tørr og kjedelig, men det skal altså mye til.

En hamburgerrygg kan kokes, ovnstekes, glaseres, innbakes, og så finnes det sikkert flere varianter, men det er bare disse jeg kan tenke på nå. Jeg har skrevet mer om disse metodene her.

Hamburgerrygg

Kokt hamburgerrygg – oppskrift

Kokt hamburgerrygg er nok den metoden jeg tilbereder hamburgerrygg på. Det er nok også den enkleste måten, og ja den tradisjonelle måten slik jeg fikk det som barn.

Ingredienser til 4 personer

 • 800 g hamburgerrygg
 • et par laurbærblader

Slik lager du kokt hamburgerrygg

 1. Legg hamburgerrygg og laurbærblader i en gryte før du tilsetter kaldt vann som dekker hele kjøttstykket. Du kan også tilsette andre urter om du ønsker det.
 2. Kok opp og la hamburgerryggen koke i 20-25 minutter
 3. Ta gryten av varmen og la hamburgerryggen ligge i det varme vannet i 20-25 minutter til.

Så er kjøttet klart. Nå må du bare finne noe å servere til. På bildet over har jeg servert hamburgerryggen med rosenkål som er stekt med bacon og kastanjer, en hvit saus og kokte poteter. Andre alternativer er å servere med potetmos og sennepssaus eller en grønnkålsalat. Det er mange muligheter.

Dersom du er interessert i å prøve nye og spenende metoder så kan du for eksempel prøve å koke kjøttet i en 50/50 blanding av vann og cola.

Hamburgerrygg i ovn

Du kan også tilberede hamburgerrygg i ovnen – det er energibesparende, spesielt om tilbehøret også skal tilberedes i ovnen, men det er også smart dersom det blir trangt på komfyren.

Bland noen spiseskjeer med olje sammen med litt hakket persille, gressløk og oregano eller andre urter. Fjern den eventuelle plastikken eller nettet rundt kjøttet før du smører den med krydderoljen. Pakk den inn i aluminiumsfolje og stek den ved 180° C til den har en kjernetemperatur på 65° etter ca. 1¼ time.

Innbakt hamburgerrygg

Den mest utradisjonelle metoden er innbakt hamburgerrygg

Ingredienser til 4 personer

 • 800 g hamburgerrygg
 • 200 g butterdeig
 • 1 pisket egg

Slik lager du innbakt hamburgerrygg

 1. Kok kjøttet i 20-25 minutter og la det kjøles litt
 2. Forvarm ovnen til 200º C
 3. Fjern plastikk eller nettet før du tørker kjøttet godt
 4. Rull ut butterdeigen før ud pakker den rundt butterdeigen. Pynt eventuelt med deig som blir til overs.
 5. Pensle med et sammenpisket egg, og stek hamburgerryggen i ca. 20 minutter.

Så er den klar til servering.

Velbekomme og håper det smaker!

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Hamburgerrygg
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)