Kokt skinke er noe av det letteste i verden å lage. Tilbehøret kan kanskje være vanskelig, men skinken … det er lett! Tross det smaker kokt skinke er jo vanvittig god. Den er også billig. 

Det er vanskelig å finne svinekjøtt, som koster mindre enn røkt skinke. Ok, hakket svinekjøtt er billigere, men f.eks. er en mager medister dyrere enn en røkt landskinke, når vi snakke kilopris. 

Kokt skinke – oppskrift

Men billig eller dyrt, kokt skinke smaker deilig, det er lett å lage og det er også forholdsvis raskt å lage, det passer stort sett seg selv, så har du tid til å ta deg av tilbehøret. 

6 personer

1T15M

Middag

Ingredienser

  • 1 kg skinke
  • 10-15 hele pepperkorn
  • 2 laurbærblader

Slik lager du kokt skinke

  1. Ta nettet av skinken. Vær litt varsom, det kan henge godt fast, så det er enkelt å få med kjøttet når du tar det av. 
  2. Legg skinken i en passende kjele og hell så mye kaldt vann i, slik at det dekker hele. 
  3. Ha pepperkorn og laurbærblader i kjelen, legg lokk på, og sett den over ved høy varme. 
  4. Skru ned for varmen, når vannet koker og la skinken simre i 40 minutter - skum underveis suppen med en hulskje. 
  5. Ta gryten av varmen, men la lokket bli på, og la skinken stå i suppen i 20 minutter. Suppen kan brukes som fond til en saus. 

Kokt skinke - koketid

En skinke skal koke 40 minutter pr. kilo skinke. Den legges i kaldt vann og koketiden beregnes fra når vannet koker. 

Når skinken har kokt skal den bli stående og trekke i det varme kokevannet i 20 minutter - uansett størrelsen på skinken, men kjelen skal være trukket vekk fra varmen. 

Er du i tvil om, hvorvidt skinken er gjennomkokt, kan du bruke et alminnelig steketermometer og stikke det i, hvor skinken er tykkest. Temperaturen skal vise 75 grader. 

Glasert skinke

Når du har kokt din skinke, kan du glasere den. Glasert skinke gir den kokte skinke et ekstra piff, men gir deg selvfølgelig ekstra jobb med måltidet. 

Tilbehør til kokt skinke

Men hva skal du servere til kokt skinke? Noe av det mest populære til skinke er nok fløtegratinerte poteter. De passer seg også selv, så det er et forholdsvis lett måltid å tilberede, selv om det ligner en festmiddag. 

Du kan også servere poteter, en god salat og hjemmelage baguetter

Det er ikke den store forskjellen på hva du kan servere til glasert eller kokt skinke. 

Og nåh ja... Sennep! Det skal sennep til kokt skinke - faktisk skal man alltid bruke sennep. Med mindre du absolutt ikke liker det. 

Rester av skinke

Det er vanskelig å finne en skinke på under 900-1000 gram. Skal du kun lage mat til fire, vil du derfor med høy sannsynlighet få rester. 

Du kan selvfølgelig skjære skinken i skiver og bruke den som pålegg, eller du kan servere den kaldt med en varm stuing til. Men du kan også skjære den i terninger og bruke den i terter, gratenger, pai eller ta det som er til over inn i f.eks en butterdeig. Eller hva med å bruke den i en klassisk 80-rett - skinkestangen. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Kokt skinke
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time