Italienske kjøttboller er mer enn bare et vanlig måltid. Det er stemning! Det er vanskelig å spise italienske kjøttboller uten å drømme seg sånn ca. 60-65 år tilbake. Tilbake til et bord under åpen himmel og varmere himmelstrøk. Et bord laget av toppen av en tønne med en hvit- og rød rutete duk på og en vinflaske med stearinlys i. Og selvfølgelig med italienske kjøttboller. 

Ja, det var Disney- kassikeren fra 1955, jeg tenker på. Hvor Vagabonden, et forelsket gatekryss, triller den siste kjøttbollen over til Lady, en pen cockerspaniel etter deres snuter ved et hell i uhell møtes i et kyss om spaghetti. Alt imens synger og spiller Tony, eieren av restauranten hvor alt foregår, og Joe, kokken, «nå er det natt, en bedårende natt, som de kaller Bella Notte». Ja, det er den stemningen du får når du lager italienske kjøttboller. 

Italienske kjøttboller – oppskrift

Selv om denne oppskriften på italienske kjøttboller er superenkel og rask å lage, så kan du naturligvis komme i romantisk Disney- klassikerstemning med den. 

4 personer

30M

Middag

Ingredienser

 • 3 skiver lyst brød – f.eks toastbrød
 • 1dl melk
 • 2 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1ts tørket basilikum
 • 1 ts tørket oregano
 • 400 gram hakket kjøttdeig
 • 1-2 ss olivenolje
 • 400 gram spaghetti
 • 500-600 gram hakkede tomater med krydder eller tomatsaus
 • Revet ost
 • Salt og pepper

Slik lager du italienske kjøttboller

 1. Skjær skorpen av brødet, skjær det i terninger, hell melk over og la det stå litt bløtt. Skorpen kan du gi til fuglene eller bruke til rasp. 
 2. Skrell løk og hvitløk og finhakk det eller riv det. 
 3. Ha løk, hvitløk, tørket basilikum, tørket oregano og det bløte brødet - inkl. melk - i det hakkede kjøttet sammen med litt salt og pepper. Rør det godt sammen. 
 4. ha olje i en varm sauterpanne, form farsen til kjøttboller ca. på størrelse med en stor valnøtt og brun dem i oljen. 
 5. Sett imens en stor kjele med vann (ca. 4 L) tilsatt salt (3-4 ss - ikke med topp) over til å koke. 
 6. Hell tomatene ved og la det småkoke i 5-10 minutter. 
 7. Ha spaghettien i det kokende vannet, la dem koke uten lokk til de er ferdige. Rør i gryten med en gaffel et par ganger underveis. 
 8. Server italienske kjøttboller og spaghetti rykende varmt med revet ost og et godt brød, f.eks baguette

Slik koker du god spaghetti til dine italienske kjøttboller

Du synes kanskje at 4 liter vann er mye å koke spaghetti i, men koker du pasta i for lite vann, klistrer de seg sammen. Så 1 liter pr. 100 gram pasta er perfekt. 

Du synes også det høres ut som for mye salt, men saltet tilfører smak til din spaghetti - selvfølgelig skal de ikke være for salte. Ca. 10 gram pr 1 L vann er godt. Har du først salt i når vannet koker, koker vannet raskere, og du sparer tid, men det betyr ikke noe for pastaen. 

Pasta skal has i spilkokende vann, så temperaturen ikke faller, og det skal ikke has lokk på kjelen etter at pastaen er puttet i. 

Til slutt skal det ikke olje i hverken kokevannet eller på pastaen etter koking og det skal ikke kaldt vann på. 

Dine italienske kjøttboller med spaghetti er nå komplett og klart til å serveres. Du kan også servere en liten salat sammen med dine italienske kjøttboller. 

Følg GodtNoe på de Sociale medier!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Italienske kjøttboller
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time