Spaghetti bolognese – er i min terminologi spaghetti og kjøttsaus i luksusutgave. Spaghetti bolognese er en italisensk rett – det overrasker nok ikke noen – fra den norditalisenske by Bologna. Retten blir ogå kalt spaghetti alla bolognese – alla er italiensk for a la (inspirert av).

Som nevnt synes jeg at retten er luksus – som i delikatesse, deilig og godt. Den kan også som tilberedes raskt. Det tar ikke så lang til å gjennomsteke kjøttdeig, men jeg synes det er så synd, fordi spaghetti bolognese blir så mye bedre om den får litt ekstra tid. Masse av tid! Og rødvin. Masse av rødvin!

spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese – oppskrift

Til gjengjeld bruker jeg ikke så mye tid på spaghettien. Men det er ikke spaghetti, men båndpasta – fersk båndpasta som kun skal koke i 2-3 minutter. Det synes jeg smaker mye bedre enn den tørkede spaghetti.

Det skal du bruke til spaghetti bolognese til 4 personer

  • 100 g bacon, ikke sliced
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 500 g kjøttdeig
  • 1 liten boks med konsentrert tomatpasta (70g)
  • 2½ dl vann, buljong eller 1 boks med hakkede tomater (det får man i hermetikkboks i butikken)
  • ½ l rødvin
  • 1 laurbærbld
  • 500 g båndpasta
  • Litt revet parmesan
  • Salt og pepper

Slik tilbereder du spaghetti bolognese

1. Skjær bacon i terninger – hvis den ikke allerede er det – skjær svoren av baconet.

2. Ha baconet i en kald støpejernsgryte, sett den på kokeplaten, sett den på og stek baconet til det har fått litt farge- den skal ikke være sprøstegt.

3. Finhakk løken og ha det i gryten sammen med presset hvitløk.

4. La det surre i et par minutter, til løken begynner å bli myk.

5. Tilsett kjøttdeigen og stek den imens du rører, til kjøttet har blitt brunt.

6. Tilsett tomatpastaen og la det surre i ½ minutts tid.

7. Tilsett rødvin, laurærblad og litt salt og pepper.

8. Kok opp alt sammen og la det heretter surre i 40 minutter under lokk.

9. Ta av lokket, la det surre i ytterligere 30-40 minutter uten lokk, til det flytende er kokt inn og du har en tykk bolognese.

10. Kok opp en stor kjele med vann og litt salt i, litt før bolognesen er ferdig og kok opp pastaen til den nesten er ferdig.

11. Hell av vannet og la pastaen dryppe litt av før den blandes inni gryten med bolognesen og kok den ferdig der.

12. Smak til med salt og pepper.

Server spaghetti bolognese med revet parmesan.

Hvis du ikke vil bruke så lang tid på din spaghetti bolognese, så kan du ha mindre flytende i, i hvertfall rødvin, for ellers rekker den ikke å koke ferdig. Men egentlig kan du også bare velge å lage en porsjon millionbøf i stedenfor, det tar ikke så lang tid.

Har du ikke drukket den resterende rødvinen, kan du passende servere et glass rødvin til maten. Ellers vil en italiensk rødvin, frisk og myk i smaken være god til spaghetti bolognese.

Til dessert ville jeg servert en panna cotta eller en god sorbet.

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaghetti bolognese
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Print Friendly, PDF & Email