Tomater

Tomat  er en frukt som i dag er spredt over hele verden, og har en sentral plass i mange kulturers matlaging. Ja, selv om tomaten oppfattes som en grønnsak er det faktisk botanisk sett en frukt.

Tomatplanten er ettårig og blir opptil 12 meter lang i dagens med en hårete grønn stengel. Tomatplanten har en karakteristisk sterk lukt, og alt unntatt bærene er giftige. Tomatfrukten er et saftig grønt bær som blir rødt eller gult når det er modent. Det finnes mange forskjellige sorter av tomaten, for eksempel cherrytomater (kirsebærtomater) og bifftomater. Planten er varmekrevende og trenger mye næring og sterkt lys for å trives.

Tomaten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og kom til Europa på 1500-tallet gjennom de spanske koloniene sammen med mange andre «nye» planter som maispotet og tobakk. Det er kjent at planten ble dyrket i middelhavsområdet etter 1540. Den er i dag spredd over hele verden.

Fruktens størrelse, saftighet og gode smak har gitt den innpass i de fleste av verdens matkulturer. Tomaten er anvendelig i en rekke retter, og er lett å tilberede. Den kan spises rå eller foredlet enten gjennom steking eller koking.

Frukten har et høyt innhold av vitamin A og vitamin C. Den har et vanninnhold på over 90 %.

Oppskrifter med tomater

Tomater har mange bruksområder i forskjellige retter, og er, for meg hvertfall, mye bedre som en del av en større rett enn alene. Se en liste med våre oppskrifter som inneholder tomater under

Tomatsuppe – en av de mest spiste middagene hos meg på høsten. Det er en blanding av både frisk og varm som passer perfekt til kalde høstkvelder. Du kan både bruke ferske tomater og tomater på boks til denne oppskriften

Tomatsalat – er en klassisk, utrolig enkel og ikke minst frisk og god salat. Tomatsalat er godt som tilbehør, forrett eller lag en stor porsjon som du kan nyte til en enkel lunsj

Tomatsaus – en herlig italiensk tomatsaus. Lag tomatsaus til en enkel pastarett eller bruk som base til pizza eller lasagne

Shakshuka – en nordafrikansk  tradisjonell frokost-oppskrift som er basert på hakkede tomater og egg. Det er en smakfull og gjerne sterk rett som like gjerne kan spises til lunsj eller middag som til frokost. Retten lages med  egg som porsjeres i en stekt og krydret tomatbunn.

Gazpacho – en kald og sommerlig suppe. Gazpacho er egentlig en tomatsuppe, en spansk tomatsuppe som serveres kjøleskapskald. Det er en rett som man enten elsker eller hater, for noen liker rett og slett ikke kalde supper.

 

 

Print Friendly, PDF & Email