Samosa er en matrett som ikke er så kjent her i Norge, men er en populær rett i Midtøsten, nord-østlige Afrika, det indiske subkontinent og deler av Sentralasia. Jeg fant selv først ut om den fra indiske restauranter her i Norge.
Samosa er små deig-trekanter med forskjellig fyll i. Tradisjonelt blir de fylt med løk, erter, poteter og krydder. De er en herlig vegetarisk forrett eller som en del av en buffet. Men man kan selvfølgelig også lage samosa med kjøtt i også.
Unngå å kaste mat
Samosa er også en god måte å bruke opp matrester du har liggende i kjøleskapet. Det kan være alt fra grønnsaker, gryteretter, nudler, ris osv. Jeg har selv laget dem med rester fra spaghetti og kjøttsaus til og med. Det smakte veldig godt, så det er egentlig bare fantasien som setter grensen for hva du tilsetter.
Tradisjonell samosa – oppskrift
Men her får du oppskriften på helt tradisjonelle samosaer som du senere kan bruke som inspirasjon til forskjellige kombinasjoner.
Ingredienser til 8 stk
- 1 liten løk
- 2 kokte poteter – ca. 200 g
- ½-1 ss fettstoff – smør, margarin eller nøytral olje
- 1½ ss tikka masala krydder – kan kjøpes i butikker – en krydderblanding som består av koriander, hvitløk, tomat, spisskummen og sitron. Du kan selvfølgelig også eksperimentere med å lage det selv, hvis du har lyst – jeg har ikke.
- 50 g erter
- 4 filodeig plater på ca. 30 x 40 cm
- Smeltet eller flytende fettstoff – smør, margarin, nøytral olje eller flytende margarin
Slik lager du samosa
- Grovhakk løken og mos poteten lett – det kan gjerne være litt store biter
- Stek løk i en stekepanne med fettstoff
- Tilsett krydder, poteter og erter i stekepannen og rør alt godt sammen.
- La blandingen avkjøles mens du bretter ut filodeig platene
- Pensl platene med fettstoff og legg to og to over hverandre
- Skjær opp hver deig i fire like store biter på ca. 10 x 30 cm.
- Legg 1½ ss fyll i et hjørne av deigen, før du bretter det andre hjørnet over slik at det blir en trekant
- Gjenta med resten av deigen
- Legg de klare samosaene på en stekeplate før du pensler dem igjen med fettstoff
- Sett stekeplaten i en forvarmet ovn på 225º C i ca. 7 min inntil samosaene har fått en gylden farge.
Server samosaene avkjølt og gjerne med en raita eller annen dipp/saus. Hva du serverer til samosaene avhenger selvfølgelig også av hva du fyller dem med.
Filodeig
Filodeig kan kjøpes i større matbutikker. Du kan fryse filodeig, men det er enklere å jobbe med dersom den ikke har vært fryst. Fryst deig har en tendens til å klistre seg sammen og går lettere i oppløsning.
Filodeig tørker ut ganske raskt, og da er den også vanskelig å jobbe med. Det er derfor lurt å holde filodeig platene fuktige dersom du ikke skal bruke dem med en gang. Det gjelder også selv om det kun er snakk om 5-10 minutter. Det kan du gjøre med en fuktet klut for eksempel.
Forberedelsestid: 30 minutter
Tilberedningstid: 7 minutter