Skal du ha indisk mat, bør raita alltid følge med. Inderne spiser nemlig raita som tilbehør til … ja, alt. Og ja, det er et herlig tilbehør som er forfriskende som tilbehør til indisk mat.
Raita er basert på yoghurt. Hvordan raitaen videre lages kan variere, men det er alltid noe hakket eller raspet grønnsak eller frukt, krydderurter og krydder. Raita er gjerne et litt syrlig og friskt tilbehør som passer veldig bra sammen med de sterke indiske rettene, men det kan også smake sterkt.
Hva er raita?
Raita er en slags dip eller dressing som kan spises som tilbehør til indisk mat eller snacks. Den kan også spises som pålegg på en brødskive med f.eks. kjøttbolle eller skinke.
Indisk raita
Denne originale indiske raita er en av de sterkere raitaer. Denne består av yoghurt, krydder og grønnsaker.
Ingredienser
- 3 dl yoghurt
- ¾ dl melk
- ½ løk
- 1 tomat
- ½ ts spisskummen
- 4-5 ferske mynteblader
- 1-2 grønne chili
- Salt og pepper
Slik lager du raita
- Bland yoghurt med melk til den får en kremete konsistens
- Hakk løk og tilset
- Skrell og rasp opp agurken, og tilsett den i yoghurtblandingen
- Skjær tomaten i biter og tilsett den og
- Tilsett spisskummen sammen med finhakket mynteblader og chili
- Smak til med salt og pepper
Raita – norsk oppskrift
Her får du min oppskrift på raita. Den er fin å ha for å mildne opp sterke indiske retter, men også norske retter og snacks.
Dette trenger du
- 2 dl yoghurt naturell
- 2 ss mild chutney
- 1 hvitløksfedd
- 2 ss finhakket mynteblader
- Salt
Fremgangsmåte
- Bland yoghurt, chutney, presset hvitløk, mynteblader og salt
- Hold avkjølt inntil den skal spises
Enklere blir det ikke
Finn oppskrift på indiske retter du kan spise med raita her.