Ertepure er et ferskt alternativ til en saus eller dipp. Den kan serveres varm, lun eller kald, og du kan lage den av frosne, ferske eller bløtlagte erter. Ertepure smaker også godt under pålegg istedenfor smør eller som pålegg på kjeks eller et stykke knekkebrød.
Det er raskt å lage en ertepure. Så står du og mangler en dipp til grønnsakene eller kjeksen eller en saus til en kjøttrett eller falaflene, så kan du lage ertepure. Du kan også bruke pureen som krem i pitabrød med salat, tomater osv.
Ertepure – oppskrift
Denne oppskriften på ertepure er en basisoppskrift. Og som alle andre oppskrifter kan den følges slavisk eller du kan bruke den som inspirasjon og krydre og smake den til med andre ingredienser.
4 personer
25M
Middag
Ingredienser
- 1 løk
- ½ dl vann
- 700 gram erter
- 1 dl creme fraiche
- Salt og pepper
Slik lager du ertepure
- Pil løken og hakk den.
- Ha løken i en kjele sammen med vannet og kok det opp.
- La det småkoke ett par minutter.
- Tilsett ertene og la dem koke sammen i ytterligere ett par minutter.
- Blend erter og løk og tilsett creme fraiche.
- Varm pureen igjennom og smak til med salt og pepper.
Skal din pure brukes til dipp, så la den kjøles ned. Pureen kan holde seg i kjøleskapet ett par dager.
Kamskjell med ertepure med hvitløk
Den grønne pureen smaker også godt med kamskjell. Men her vil jeg anbefale en variant uten creme fraiche, da den kan bli litt for fet til kamskjell.
Ingredienser til 4 personer forrett
- 1 løk
- 1 fedd hvitløk
- Litt smør til steking
- ½ dl kyllingbuljong
- 200 gram erter
- ½ sitron
- Salt
Fremgangsmåte for ertepure til kamskjell
- Finhakk løk og hvitløk.
- Smelt litt smør i en stekepanne eller en liten kjele og surr løken i ett par minutter eller tre.
- Tilsett hvitløk og stek videre 1 minutts tid.
- Tilsett buljong og erter og kok ett par minutter.
- Blend alt sammen til en jevn ertepure og smak til med sitronsaft og salt.
Server alt varmt evt. med små, ristede baconterninger, krutonger og fersk brønnkarse.
Ertepure med mandler
En annen spennende variant er en blanding av begge oppskriftene og så tilføyer man mandler.
Ingredienser til 4 personer til dipp
- 1 løk
- 1 fedd hvitløk
- Litt smør til steking
- 50 gram mandler
- 400 gram erter
- ½ dl creme fraiche
- Salt og pepper
Fremgangsmåte for ertepure med mandler
- Skrell og hakk hvitløk og løk.
- Varm litt smør og la det bruse ned.
- Rist mandlene i smøret og tilsett løk og hvitløk - de skal ikke brunes, bare bli bløte og gjennomsiktig.
- Tilsett erter og creme fraiche, varm det opp og blend det til en grov pure.
- Smak til med salt og pepper.
Tips: For alle pureene gjelder det at du skal bruke fine erter og at du ikke skal varme dem for mye, for begge deler vil gjøre at du får den friske smaken av rå erter.