Tomatsaus – gudene vet hvor mange ulike sauser det finnes – bare i Norge – til hovedretter. Bearnaise, dild, pepper, hollandaise, rødvins, senneps, paprika, champignon, gorgonzola, sursøt, karry, sellerei osv.. Jeg kunne listen opp en lang, lang rekke. Dersom du vil ha inspirasjon til andre sauser kan du se på denne siden.

Tomatsaus er noe de fleste av oss spiser sammen med pasta, pizza og lasagne. Men tomatsaus er en oversett saus som også kan spises til f.eks. noen deilige karbonader.

Så neste gang du er usikker på om du skal servere brun saus, bearnaise eller rødvinssaus, så foreslår jeg at du velger tomatsaus.

Tomatsaus – oppskrift

Tomatsaus kan variere alt etter hvilken rett du vil servere den til, det er bare et spørsmål om krydder og krydderurter. Her får du oppskriften på en tomatsaus som jeg pleier å servere til karbonader og andre liknende retter.

4 personer

35 minutter

Middag

Ingredienser

  • 2 løk
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 800 g tomater
  • Litt olivenolje
  • 1 l grønnskasbuljong eller buljong etter retten – er det kylling, så velg kyllingbuljong, er det okse så velg oksebuljong osv.
  • 2 ss hvetemel
  • 1,5 l vann
  • 1 ss engelsk saus, eller annen saus som er forbeholdt tilberedning av kjøttet du serverer.
  • 4-8 dråper tabascosaus – etter smak
  • Salt og pepper

Slik lager du tomatsaus

  1. Ta av skallet på løken og skjær dem i terninger – størrelsen er ikke så farlig siden sausen skal blendes, men de blir raskere myke, jo mindre de er.
  2. Finhakk hvitløken.
  3. Skyll tomatene, fjern den grønne stilken og den innvendige delen av stilken og skjær dem i terninger eller båter. Du må ikke fjerne skind og kjerner.
  4. Varm oljen opp i en kjele og surr løk og hvitløk til de er gjennomsiktige.
  5. Tilsett tomatene og buljong og la det surre under lokk i 15 minutter.
  6. Ta gryten av varmen og blend tomatsausen med en stavmikser. Vil du ha den helt blank kan du etterfølgende presse den gjennom et dørslag.
  7. Har du noe kjøttsaft fra tilberedningen av kjøttet så gir det en siste touch dersom du har det i sausen.
  8. Varm opp sausen igjen.
  9. Lag imens en blanding av mel og vann ved å piske det sammen i en skål (dette gir en tykkere tomatsaus).
  10. Ha det i tomatsausen til det gir en passende konsistens – jeg personlig synes ikke den skal være for tykk.
  11. Kok sausen godt gjennom i 10 minutter, til alt av smaken av mel er borte.
  12. Smak til med engelsk saus, tabascosaus, salt og pepper.
  13. Ha sausen tilbake i kjelen og kok opp – så er det klar til servering.

Du kan også tilsette ulike smaker til din tomatsaus som timian, oregano, basilikum, chili, andre krydderurter eller en god revet ost.

Ferske tomater eller tomater på boks

Desverre er ikke tomater like smakfulle i Norge hele året rundt – faktisk kun når det er sesong for det. Du kan evt. tilsette litt tomatpure til din tomatsaus om du vil ha litt ekstra tomatsmak.

Du kan også lage din tomatsaus av hakkede tomater på hermetikkbok eller i pappboks. Da skal du ikke ha med buljong eller blandingen av mel og vann. Til gjengjeld bør du bruke to bokser med tomater. Du skal fortsatt la sausen småkoke i 15 minutter.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tomatsaus
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email