Karbonader er en skikkelig norsk tradisjonsrik matrett som lages av renskåret okse- eller kalvekjøtt som er grovmalt til en kjøttdeig, før de formes til kaker og stekt i smør i panne. Ordet karbonade kan referere både til selve deigen og den ferdige retten.

Karbonader var tidligere søndags- og festmat, ikke hverdagsmat, på grunn av at tilgangen på kjøttråvaren var begrenset og prisen høy. Ordet karbonade har sin opprinnelse i det italienske carbone/carbonata, kjøttskive stekt over glødende kull.

Jeg er alltid i tvil på hva som er forskjellen på karbonader og kjøttkaker, men forskjellen er at kjøttkakedeigen gjerne spes, blir karbonader tilberedt med minst mulig tilsetninger.

Karbonader

Karbonader – Oppskirft

Det vanligste er visst at karbonader bindes med egg, men her bruker jeg poteter istedet sammen med mel som vanlig. Oppskriften gir 5 karbonader selvom vi er 4 i min familie, men ungene synes alltid det er godt med karbonade i matpakken også. Du kan jo også lage dem mindre eller større selv etter hvor stor du ønsker dem, og om dere har lyst til å ha rester dagen etter.

Ingredienser til 5 karbonader

 • 3 poteter
 • 350 g karbonadedeig
 • 1 dl hakkket persille
 • 4-5 ss mel
 • Smør til steking
 • Salt og pepper

Slik tilbereder du karbonader

 1. Skrell og grovrasp potetene
 2. Bland potet, karbonadedeig, persille, salt og pepper
 3. Tilsett mel til du får en fast farse
 4. Del farsen i 5 like store deler som du former til karbonader.
 5. Stek dem på en varm stekepanne med smør til de er gjennomstekte – ca. 7-8 minutter på hver side.

Tips: Du kan gjerne tilsette andre krydder eller grønnsaker for andre og spennende smaker. Det smaker for eksempel veldig godt med chili- eller paprikakrydder i.

Tilbehør

Karbonader serveres tradisjonelt med stekt løk, gjerne en sky-basert saus, kokte poteter og ertestuing. Jeg synes også at det også kan være godt med kokte poteter, bernaisesaus og dampete erter. Du kan også variere helt med ovnsbakte rotgrønnsaker eller en helt utradisjonell pastasalat.

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Karbonader
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time